Smrtonosni napad PKK-a na snage sigurnosti

Šest turskih vojnika je ubijeno, dok ih je četiri ranjeno u napadu pripadnika Radničke partije Kurdistana u utorak u distriktu Caldiran, u istočnoj turskoj provinciji Van, javljaju lokalni mediji.

Kako navodi Daily Sabah, napad je izveden postavljanjem eksploziva na autoputu koji povezuje Caldiran i Dogubeyazit u Agriju.

Pripadnici PKK-a, dodaje se, detonirali su bombu u vrijeme kada je tim dijelom puta prolazilo vojno vozilo.

Nakon eksplozije, turske snage sigurnosti u ovoj provinciji izvele su protivterorističku operaciju, potpomognute zračnim jedinicama.

U jugoistočnoj provinciji Sirnak su turske snage sigurnosti usmrtile tri pripadnika PKK-a u distriktu Silopi, nakon što ova grupa nije stala na sigurnosnoj kontrolnoj tački i otvorila vatru na policiju na putu Silopi – Cizre, navode izvori.

Oružje i municija

Prema izjavi neimenovanog izvora, koji nije otkrio identitet zbog ograničenja za izjave medijima, nakon pucnjave su snage sigurnosti u automobilu pronašle oružje i municiju.

Turski jugoistok poprište je velikih vojnih operacija od decembra 2015. godine, gdje turske vojska i policija pokušavaju protjerati pripadnike PKK-a iz urbanih područja.

Radnička partija Kurdistana, koju Turska, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija tretiraju kao terorističku organizaciju, nastavila je oružanu kampanju protiv Turske u julu prošle godine.

Od tada je više od 480 pripadnika snaga sigurnosti izgubilo živote, navodi Daily Sabah.

Izvor: Agencije