Smrtonosni napad na hotel u Mogadishuu

Al-Shabab često pokreće smrtonosne napade u prijestonici, ali i drugim dijelovima države (Reuters)

Najmanje devet osoba poginulo je, a nekoliko ih je ranjeno kada je u srijedu eksplodirao automobil-bomba ispred jednog restorana u Mogadishuu, prijestonici Somalije, objavila je policija.

Nakon detonacije uslijedila je jaka vatra iz ručnog naoružanja, a odgovornost za napad preuzela je oružana grupa Al-Shabab.

Svjedoci su za agenciju Reuters rekli da je policija okružila cijeli distrikt gdje se nalazi restoran.

Policajac Mohamed Hussein izjavio je da vlada zabuna u vezi s time jesu li se naoružane osobe probile u objekat nakon eksplozije te je li riječ o aktivnoj talačkoj krizi.

“Bombaš samoubica detonirao je automobil-bombu na ulazu. Sada se čuje pucnjava, ali nisam siguran jesu li borci unutra”, kaže Hussein.

Kampanja samoubilačkih napada

Al-Shabab, koji je vodio kampanju samoubilačkih napada kako bi svrgnuo međunarodno priznatu Vladu Somalije, preuzeo je odgovornost za današnji napad.

“Mudžahid [borac] u automobil-bombi žrtvovao se nakon što je udario u hotel ‘Posh’, koji je noćni klub. Operacija se nastavlja”, rekao je za Reuters Abdiasis Abu Musab, glasnogovornik grupe.

Otkad je izgubila velike količine teritorije u borbama s pripadnicima mirovnih snaga Afričke unije, koja podržava zvanični Mogadishu, Al-Shabab često pokreće smrtonosne napade u prijestonici, ali i drugim dijelovima države koje kontroliraju zvanične vlasti.

Izvor: Al Jazeera i agencije