Ministar: Antisemitska pozadina napada u Halleu

Policija je saopćila da navodni počinioci bježe vozilom (Reuters)

Prvi čovjek njemačke sigurnosti opisao je pucnjavu u Halleu kao antisemitski napad i rekao kako tužioci vjeruju da je riječ o ekstremno desničarskom motivu, prenosi agencija AP.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer u saopćenju je potvrdio da se “teško naoružani počinilac” pokušao probiti u sinagogu danas u istočnom njemačkom gradu za vrijeme najsvetijeg jevrejskog dana, Jom kipura (Dana pokajanja).

Agencija AP navodi da je bilo pucnjave ispred sinagoge i prema obližnjoj prodavnici kebaba i da je ubijeno dvoje ljudi. Iz policije navode da je uhapšena jedna osoba.

Prekid upozorenja

Agencija nastavlja kako je list Der Spiegel, bez navođenja izvora, objavio da je za napad osumnjičen 27-godišnji Nijemac iz savezne države Saksonija-Anhalt, u kojoj je i Halle. List nastavlja kako je u rukama istražilaca i videosnimak koji je, navodno, napadač snimio kamerom na kacigi.

Policija je također nešto ranije objavila da nema više “akutne” opasnosti za javnost u Halleu i da građani smiju izaći na ulice.

“Naše snage uhapsile su jednu osobu. Ostajemo u stanju pripravnosti. Rasporedili smo snage u Halleu i oko njega i pokušavamo stabilizirati situaciju sve dok ne dobijemo relevantne informacije”, napisala je policija ranije na svom profilu na društvenoj mreži Twitter i pozvala sve koji su blizu mjesta napada da ostanu u zatvorenom.

“Bilo je nekoliko pucnjeva. Navodni počinioci bježe s vozilom. Molimo ljude da ostanu u svojim stanovima”, saopćeno je tada iz policije.

Pucnjava na sveti dan Jom kipur

Pucnji su se u srijedu poslijepodne čuli i u Landbergu, predgrađu Hallea, prenio je Focus Online.

Zasad nije jasno jesu li dva incidenta povezana.

Policija i dalje poziva građane da ne izlaze iz domova.

“Ostanite oprezni”, upozorila je policija na Twitteru.

Reuters navodi da se napad dogodio na Jom kipur, najsvetiji dan u godini u judaizmu, kada Jevreji poste više od 24 sata tražeći iskupljenje.

Iz državnih željeznica Njemačke (Deutsche Bahn) saopćeno je da je glavna željeznička stanica u Halleu zatvorena.

Izvor: Agencije