Smrtonosni napad granatom na džamiju na Filipinima

Žrtve su navodno spavale u džamiji u vrijeme napada (Reuters)

Najmanje dvoje ljudi je poginulo, a četvero je povrijeđeno u napadu granatom na džamiju na jugu Filipina, saopćili su zvaničnici.

Napad u gradu Zamboangi se desio u ranim satima u srijedu, samo nekoliko dana nakon smrtnosnih eksplozija u katoličkoj katedrali na obližnjem otoku te nakon izglasane autonomije u Mindanaou, južnoj regiji koja je zahvaćena nasiljem.

“Granata je bačena u džamiju, a ubijeno je dvoje ljudi, ranjeno još četvero”, rekao je glasnogovornik vojske Gerry Besana za AFP.

Žrtve su navodno spavale u džamiji u vrijeme napada.

“Nema iskupljenja za takvo blasfemično ubistvo. To je najveća forma kukavičluka i bludnosti – napasti ljude koji mole”, rekao je regionalni lider Mujiv Hataman.

‘Ne radi se osvetničkom činu’

“Pozivamo ljude svih vjera… da se okupe i mole za mir.”

Vjersko vijeće poluotoka Zamboanda osudilo je “vražiji, iracionalan i nehuman čin” i pozvalo ljude da budu oprezni.

Niko još nije preuzeo odgovornost za napad.

Vojska je pozvala na jedinstvo zajednica u Mindanaou te zatražila od javnosti da se suzdrži od spekulacija na društvenim mrežama kojim bi se mogle raširiti dezinformacije.

Regionalni komandant Leonel Nicolas rekao je da incident nije bio “osvetnički čin” za napad na crkvu prije tri dana.

Zemlja je stavljena u visoki stepen pripravnosti nakon dvije eksplozije tokom nedjeljne službe u katedrali u gradu Jolo, provincija Sulu, u kojima je ubijena 21 osoba, a ranjeno više od stotinu ljudi.

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant – ISIL preuzela je odgovornost za napad na katedralu.

Predsjednik Rodrigo Duterte optužio je Abu Sayyaf, domaću oružanu grupu, da se zaklela na vjernost ISIL-u te da izvodi napade, otmice i pogubljena u Mindanaou.

Podrška referendumu o autonomiji

“Niko, ali niko, ne bi mogao izvesti takav čin terorizma u tom području”, rekao je ove sedmice tokom posjete toj regiji.

Incidenti se dešavaju nakon mirnog i uspješnog referenduma kojim je potvrđena autonomija za približno pet miliona stanovnika, pretežno muslimana, u dijelovima Mindanaoa, nakon desetljetne borbe separatista, u kojoj je ubijeno najmanje 120.000 ljudi.

Muslimani su manjina na Filipinima i čine otprilike četvrtinu stanovništva u regiji Mindanao.

Sektaško nasilje se ne dešava često i plan o autonomiji, kojom će se pokušati riješiti problemi kao što je siromaštvo, nerazvijenost i nasilje, podržavaju Filipinci širom zemlje.

Izvor: Al Jazeera i agencije