Smrtonosni antivladini protesti u Iraku

Pripadnici snaga sigurnosti su koristili suzavac kako bi rastjerali demonstrante, a povremeno su koristili i bojevu municiju (EPA)

Broj poginulih tokom antivladinih protesta u Iraku koji ulaze u peti dan porastao je na 100, a blizu 4.000 osoba je povrijeđeno, objavila je agencija Anadolija.

Zvaničnik Ministarstva zdravstva Iraka, koji nije želio otkriti identitet, kazao je novinaru Anadolije kako se antivladini protesti u Bagdadu i drugim dijelovima zemlje nastavljaju te kako je do sada poginulo najmanje 100 osoba, kao i da je blizu 2.000 povrijeđenih.

Rekao je kako među povrijeđenima ima onih koji su u kritičnom stanju. Također, veliki broj je i povrijeđenih koji se nisu javili u bolnicu zbog straha da će biti uhapšeni. Prema njegovim riječima, strahuje se da bi broj smrtno stradalih mogao biti još veći.

S druge strane, pozivajući se na saopćenje policije i zdravstvenih službi, Reuters donosi vijest da je broj ubijenih u četiri dana protuvladinih protesta u Iraku porastao na 72, dok je stotine ozlijeđenih.

Reuters piše da se u iračkome glavnom gradu saobraćaj odvija neometano, dok je na ulicama i trgovima mirno, a ukinut je i policijski sat. Preprekama je zapriječen prolaz do područja gdje se više hiljada demonstranata sukobilo s policijom tokom sedmice.

Protesti intenzivirani nakon džuma-namaza

Protesti koji su počeli u utorak intenzivirani su jučer poslije džuma-namaza, molitve muslimana petkom. Uprkos policijskom satu, protesti su u petak osim u Bagdadu održani i u drugim gradovima, uključujući Nasiriyah, Amarah i Hillah.

Pripadnici snaga sigurnosti su koristili suzavac kako bi rastjerali demonstrante, a povremeno su koristili i bojevu municiju.

U Bagdadu su u utorak počele demonstracije protiv aktuelne vlade na čijem čelu se nalazi premijer Adil Abdul-Mahdi. Demonstracije su uslijedile nakon poziva aktivista koji su izjavili da Vlada nije uspjela poboljšati životni standard građana i provesti potrebne reforme.

Protesti protiv Vlade izbili su zbog nezadovoljstva mahom mladih, koji traže posao, bolje komunalne usluge, kao što su snabdijevanje vodom i strujom, kao i borbu protiv endemske korupcije u naftom bogatoj zemlji.

Nemiri predstavljaju najozbiljniji izazov za premijera Adela Abdula-Mahdija, koji je preuzeo dužnost prije godinu dana.

Vlada traži pomoć

Abdul-Mahdi je zatražio od zakonodavaca da ga podrže u preoblikovanju Vlade te pozvao na smirivanje situacije nakon tri dana smrtonosnih građanskih nemira koji su pogodili tu zemlju.

Rekao je da ne postoji “magično rješenje” za iračke hronične probleme upravljanja, ali je obećao pokušati donijeti zakon koji siromašnim porodicama daje osnovni dohodak, javlja Reuters.

Primjedbe je iznio u televizijskom govoru, dok su demonstranti zahtijevali pad Vlade, prenosi Hina.

Premijer je kazao da su pozivi demonstranata za okončanje korupcije bili “ispravni”, ali i da Vladi treba pomoći kako bi izvršila svoje dužnosti.

Zbog protesta, u nekoliko iračkih gradova u četvrtak je proglašen policijski sat. Očevici navode da policija puca na one koji se ne pridržavaju ove zabrane.

U vezi s neredima u Iraku oglasio se i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres, pozvao je strane na dijalog kao i da se izbjegne nasilje.

Izvor: Agencije