Smrtonosna neishranjenost prijeti djeci Rohinjama

Rohinje, Djeca
Procjenjuje se da je u Bangladeš pobjeglo 607.320 Rohinja kako bi se spasili od ofanzive mijanmarske vojske (EPA)

Stopa neishranjenosti s mogućim smrtonosnim posljedicama u dramatičnom je porastu kod djece Rohinja koja su izbjegla iz Mjanmara u Bangladeš, gdje se broj djece koja gladuju udvostručio u nekoliko mjeseci, objavio je u petak UNICEF.

Privremeni podaci nakon prošlotjedne procjene u logoru Kutupalong u Cox's Bazaaru u Bangladešu otkrivaju stopu od 7,5 posto teške neishranjenosti, koja je potencijalno smrtonosna, što je dva puta veća stopa od zabilježene među djecom Rohinjama u svibnju 2017., objašnjava organizacija u priopćenju.

Blizu 900.000 Rohinja muslimana iz Mjanmara nagurano je u nezdravim uvjetima u šatorskom logoru na jugu Bangladeša, gdje je više od 600.000 njih stiglo od kraja kolovoza bježeći od nasilja, procjenjuje UN.

Blizu polovice pristiglih su djeca, kažu u UN-u.

Glasnogovornik Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) Christophe Boulierac rekao je po dolasku iz Bangladeša da je stanje te djece jako zabrinjavajuće, prenosi Hina.

Neočekivano visoke stope neishranjenosti

Dodao je da je prema prvim procjenama jasno da su neishranjenost, ozbiljna i teška neishranjenost u porastu i precizirao da su praćena djeca mlađa od pet godina.

Ekipe UNICEF-a nisu očekivale tako visoke stope ozbiljne neishranjenosti u kampu jer je Kutupalong prvi logor koji je otvoren i opremljen je boljom infrastrukurom.

UNICEF i njegovi partneri tretiraju već više od 2.000 ozbiljno zahvaćene djece u 15-ak prihvatnih centara i pokreću šest podružnica koje bi preuzele skrb o njima.

Istraživanje u logoru Kutupalong, gdje živi blizu 26.000 osoba, provedeno je između 22. i 28. listopada.

Predstavnik UNICEF-a u Bangladešu Edouard Beigbeder priopćio je da su djeca Rohinje već proživjela užase na sjeveru države Rakhine i izrazito opasno putovanje do Bangladeša.

Oni koji kreću do Bangladeša morem izlažu se posebno velikim rizicima i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) procjenjuje da se od kolovoza utopilo blizu 250 osoba.

Dolazak izbjeglica nastavlja se i UN-ovo Visoko povjerenstvo za izbjeglice smatra da je u srijedu i četvrtak 3.000 izbjeglica prešlo samo preko graničnog prijelaza Anjuman Para.

Izvor: Agencije