Smrtonosna eksplozija autobombe u Afrinu

Hodamo ulicama u strahu i izbjegavamo sve parkirane automobile bojeći se da bi mogli eksplodirati, rekao je Reutersu stanovnik Afrina (Arhiva)

Najmanje devet osoba poginulo je u eksploziji autobombe u blizini tržnice u gradu Afrinu na sjeverozapadu Sirije, u najnovijem takvom napadu u gradovima koje kontroliraju pobunjeničke grupe koje podržava Turska.

Prema izjavama svjedoka i izvorima iz pobunjeničkih grupa, eksplodirao je automobil koji je bio parkiran u blizini tržnice.

Prije nekoliko dana slične eksplozije potresle su područja na kojima se nalazi velik broj civila u gradovima Azazu, Raeu i al Babu u blizini turske granice, na dijelovima koje kontroliraju snage koje podržava Turska.

‘Sigurnosna situacija nepodnošljiva‘

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je prošle srijede da će njegova vojska u narednim danima pokrenuti operaciju protiv snaga YPG-a, milicije sirijskih Kurda, koje njegova zemlja smatra produžetkom Radničke partije Kurdistana (PKK) – grupe koju zapad smatra terorističkom i koja je 30 godina vodila pobunu u Turskoj, prenosi Hina.

Stanovnici i pobunjenici na sjeverozapadu Sirije sumnjaju da je napad YPG-a izveden kako bi se posijao strah i destabilizirao to područje prije početka turske ofanzive na područja koja kontroliraju istočno od Eufrata u sjevernoj Siriji.

“Sigurnosna situacija je nepodnošljiva. Hodamo ulicama u strahu i izbjegavamo sve parkirane automobile bojeći se da bi mogli eksplodirati”, rekao je Reutersu stanovnik Afrina Ibrahimm Darwish.

Turska vojska je uz pomoć svojih saveznika, pobunjeničkih snaga u Siriji, u martu osvojila pretežno kurdski grad Afrin koji je do tada bio u rukama YPG-a, u velikoj ofenzivi koju je pokrenula u sjeverozapadnoj Siriji, gdje je Ankara stvorila de facto tampon zonu.

Izvor: Agencije