Smrtnost od korona virusa u Wuhanu 1,4 posto

Bolest COVID-19 koja je buknula u Kini krajem 2019. širi se velikom brzinom po svijetu (EPA)

Od korona virusa je u Wuhanu, epicentru epidemije, umrlo 1,4 posto oboljelih, pokazalo je istraživanje objavljeno u četvrtak koje ističe da je s godinama oboljelih rasla i smrtnost.

Bolest COVID-19 koja je buknula u Kini krajem 2019. širi se velikom brzinom u svijetu gdje je potvrđeno više od 200.000 slučajeva zaraze i više od 9.000 ljudi je umrlo, prenosi Hina.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je navela prošle sedmice da je virus smrtonosan za 3,4 posto zaraženih.

No, zbog ograničenih mogućnosti testiranja ili odluke nekih jako zahvaćenih zemalja da više ne testiraju, broj potvrđenih slučajeva je vjerovatno jako potcijenjen u odnosu na broj stvarno zaraženih.

Neki stručnjaci zaključuju da je smrtnost čak i puno niža.

Stvarna procjena

Po zaključku ekipe kineskih naučnika koji su u četvrtak objavili rezultate istraživanja u časopisu Nature Medicine, nakon razvoja simptoma COVID-19 postoji 1,4 posto vjerovatnosti smrtnog ishoda.

“Procjena stvarnog broja slučajeva, neophodna za određivanje težine slučaja, složena je u preopterećenom zdravstvenom sistemu koji ne može sa sigurnošću odrediti broj slučajeva”, napisali su naučnici.

Kontinentalna Kina je 29. februara bilježila 79.394 potvrđenih slučajeva i 2.838 umrlih (ili 3,5 posto smrtnosti među pozitivnim slučajevima), od kojih većina u Wuhanu.

Ali autori smatraju da blaži slučajevi nisu ubrojani i smatraju da je njihova procjena smrtnosti prikladnija za procjenu.

Informacije važne za Evropu

Broj umrlih “prije svega ovisi o težini simptoma razvijenih kod zaražene osobe i to pitanje bi trebalo biti u središtu pozornosti”, napisali su.

Istraživanje koje je vodio infektolog sveučilišta u Hong Kongu Joseph Wu bavilo se i odnosom dobi i smrtnosti.

Postoji pet puta viša vjerovatnost da će umrijeti osobe starije od 59 godina od onih između 30 i 59 godina. Mlađi od 30 godina su za 60 posto manje ugroženi od sredovječnih.

Opasnost od razvoja umjerenih simptoma do teških raste gotovo četiri posto po godini starosti unutar grupe između 30 i 60 godina.

Joseph Wu smatra da su te informacije važne za Evropu koja je sada epicentar pandemije.

Izvor: Agencije