Smrtni slučajevi u regiji, raste broj zaraženih

Za osam osoba u Mariboru je određena samoizolacija (EPA)

Mininstarstvo zdravstva Sjeverne Makedonije objavilo je da su četiri pacijenti preminula od posljedica povezanih sa zarazom korona virusa, te potvrdilo 126 novozaraženih u posljednja 24 sata.

Od ovoga broja polovina zaraženih ili 66 građana su iz Skoplja, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska. 

Ukupni broj aktivnih slučaja je 3.557. Ozdravilo je 48 pacijenta u posljednja 24 sata ili 2.475 ukupno.

Virusom korona od kraja februara zaraženo je 6.334 građana.

Troje preminulih u Srbiji

Prema posljednjim informacijama, u Srbiji je registrovano još 276 novozaraženih, a troje je preminulo.

U posljednja 24 sata testirano je 8.377 uzoraka, a ukupno, od početka epidemije, njih 401.240, prenosi Tanjug.

Do sada je ukupno registrovano 14.564 potvrđena slučaja kovid 19.

Na respiratoru se nalazi 42 pacijenta, dok je broj aktivnih slučajeva 1.625.

Ukupan broj preminulih u Srbiji od početka epidemije je 277, a stopa smrtnosti iznosi 1,90 posto.

Dva smrtna slučaja u BiH

U posljednja 24 sata na području BiH registrovano je 109 novih slučajeva zaraze korona virusom te dva smrtna slučaja.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h), u Federaciji BiH testirano je 775 uzoraka, od kojih je 69 pozitivnih na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10.

U protekla 24 sata prijavljen je jedan smrtni slučaj, radi se o muškarcu iz Tuzle (1962.).

Jedan smrtni slučaj registrovan je i u bh. entitetu Republike Srpska. Radi se o muškarcu srednje životne dobi iz Vlasenice, koji je imao COVID-19 i udružena oboljenja.

Na Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Bolnici Sv. Vračevi u Bijeljeni i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje 327 laboratorijskih uzoraka, a novi tip korona virusa potvrđen je kod 40 osoba.

Radi se o 22 muške i 13 ženskih osoba, od kojih su osam mlađe, 29 srednje i tri starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, osam osoba je iz Rogatice, sedam iz Ljubinja, šest iz Banje Luke, tri iz Gradiške, po dvije iz Bijeljine, Kotor Varoša, Teslića, Vlasenice i Prijedora te po jedna iz Dervente, Doboja, Foče, Gacka, Trebinja i Zvornika.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo u protekla 24 sata potvrđeno je 29 novih slučajeva zaraze korona virusom u Kantonu Sarajevo.

Kod četiri osobe, zaražene ranije, retestiranjem je potvrđeno ponovno prisustvo ovog virusa, prenosi Anadolija.

Obrađeni su rezultati za 245 testiranih osoba, među kojima je pomenutih 29 bilo pozitivno na ovaj virus. U isto vrijeme, 11 osoba je izliječeno.

Novi slučajevi u Crnoj Gori

U Crnoj Gori registrovana su još tri nova slučaja korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih od početka pandemije dostigao 177.

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od presjeka u ponedjeljak ujutru, kada je saopšteno da je zabilježeno 17 novih slučajeva, do 17 sati završile analizu 181 uzorka na novi korona virus, među kojima su tri rezultata bila pozitivna.

Riječ je o pacijentima iz Berana, Cetinja i Kotora kod kojih se provode epidemiološka istraživanja, saopštio je direktor Instituta Boban Mugoša.

Ukupan broj registrovanih slučajeva od sredine juna je 177, zabiljžena su dva su smrtna ishoda, a broj aktivnih slučajeva je 175, prenosi Tanjug.

Rast broja zaraženih u Srbiji

U Kragujevcu je za dva dana registrovano 78 pozitivnih na virus korona, dok je u Šumadijskom okrugu u nedjelju i ponedjeljak zabilježeno novih 89 slučajeva, saopćio je Dragan Vasiljević, direktor Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu.

Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Leskovac, u Jablaničkom okrugu potvrđeno je novih 21 zaraženih na korona virus.

Kako prenosi Tanjug, pozivajući se na srbijanske medije, u prethodne dve sedmice veliki broj zaraženih virusom korona su radnici leskovačke fabrike Aptiv. Navode da su među zaraženima i menadžeri, a da je oko 200 osoba udaljeno sa posla zbog toga što su pozitivni na virus korona ili su bili u kontaktu sa inficiranima.

U Pčinjskom okrugu, na jugoistoku Srbije, testirano je 50 uzoraka, od kojih je 17 pozitivno na korona virus, pokazuju najnoviji podaci.

Svi zaraženi su iz Vranja, prenosi Tanjug.

Od jutros je i za mještane Vranja obavezno nošenje maske u zatvorenim objektima, fizička distanca te mjerenje temperature pri ulasku u javne objekte.

Hrvatska: 52 novooboljelih

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 52 nova slučaja zaraze korona vrusom, ukupno je 2.777 slučajeva, 515 je aktivno oboljelih, a dvije su osobe na respiratorima, rečeno je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

“Imamo 52 nova slučaja, u samoizolaciji je preko 4.000 ljudi, a dvoje ih je na resporatorima. Ukupno je 2.777 “, rekao je epidemiolog Krunoslav Capak.

Napomenuo je kako se u Zagrebu povećao broj i trenutno je 21 osoba novooboljela, prenosi Hina.

Do sada se u Hrvatskoj oporavilo 2.155 osoba, a preminulo 107.

U Mariboru zaraženo i sedam ljekara

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 15 novih slučajeva zaraze korona virusom, objavila je slovenska vlada.

Time se broj ukupno potvrđenih zaraza od početka epidemije povećao na 1.600, a procjena je da je još 101 aktivni slučaj infekcije, prenosi Hina.

Do sada je među zaraženima bilo 111 smrtnih slučajeva, a trenutno je u bolnici osam bolesnika koji se liječe od COVID-a 19, objavilo je ministarstvo zdravstva.

U Sloveniji je jedno od zadnjih žarišta novih slučajeva infekcije koronom Maribor, gdje je među liječnicima u tamošnjoj bolnici do sada potvrđeno već sedam slučajeva.

Izvor: Al Jazeera i agencije