Smrt Ruth Bader Ginsberg otvara novu političku bitku u Washingtonu

Za Ginsberg se govorilo da je "veća od života", o njoj su se snimali filmovi i pisale knjige (EPA)

U glavnom američkom gradu, u 87-oj godini života, umrla je sutkinja Vrhovnog suda, Ruth Bader Ginsberg, veliki borac za ženska prava i spolnu jednakost. Američka heroina koja je ostavila neizbrisiv trag u povijesti ove zemlje.

Za nju se govorilo da je “veća od života” i u sudnici i izvan nje. Ikona za feministički pokret koja je mnogo puta probijala barijere američkog društvenog života. O njoj su se pisale knjige, o njenom su se životu snimali filmovi.

Četiri puta je imala rak, tri puta je pobjeđivala. Dalje nije mogla.

Njena smrt otvara prostor za nominaciju novog suca ili sutkinje u Vrhovnom sudu, manje od 50 dana do predsjedničkih i kongresnih izbora.

Njena unuka Clara Spera je objavila da je posljednja želja njene bake bila da ne bude zajmenjena u Vrhovnom sudu dok novi predsjednik ne bude u Bijeloj kući.

Izbor novog sudije

No, čelnik senatske većine, republikanski senator Mitch McConnell je, odmah nakon vijesti o njezinoj smrti, rekao da nema namjeru čekati te da će u Senatu odmah pokrenuti proces odabira bilo koga koga nominira predsjednik Trump.

Čelnik demokratske manjine, Chuck Schumer ne želi to ni čuti te poručuje: “Treba čuti glas američkih građana u izboru novog suca Vrhovnog suda i zato ne treba to mjesto popunjavati dok ne dobijemo novog predsjednika.”

To je ista fraza koju je republikanac Mconnell koristio 2016.godine u nastojanjima da blokira uzbor novog suca nakon smrti Antonina Scalie. I uspio je u tome.

Izvinjenje Trumpu

Predsjednik Trump je izjavio da “bilo da ste se slagali s njom ili ne, ona je bila nevjerojatna žena koja je imala nevjerojatan život”. 

A Donald Trump i Ruth Bader Ginsberg, koja je bila umjereni liberal, nisu se slagali ni oko čega. Ona ga je jednom javno nazvala – prevarantom.

Kasnije se zbog toga ispričala predsjedniku Trumpu. Javno je kritizirala igrača američkog fudbala Colina Kaepernicka zbog njegovog klečanja dok se svirala nacionalna himna. Kasnije se javno ispričala Koepernicku zbog tih kritika.

Glas za slobodu i priliku za sve

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden je izjavio da je Ruth Bader Ginsberg “bila je dosljedno pouzdan glas za slobodu i priliku za sve”.

“I, znate, nikad nije podbacila. Bila je žestoka i nepokolebljiva u svojoj potrazi za zakonskim pravima građanskih sloboda. Da budem jasan, u narednim danima birači bi trebali birati predsjednika, a izabrani predsjednik bi trebao nominirati novo ime koje će odobriti Senat.”

Ginsburg, tek druga žena u Vrhovnom sudu, bila je neumorni borac za ženska prava. “Majka mi stalno ponavljala dvije stvari. Jedna je da budem dama, a druga da budem neovisna”, izjavila je 2005. godine.

Njenom smrću otvara se velika politička bitka u Washingtonu, jer je to prilika da u najvišu sudsku instancu uđe još jedan konzervativac, čime bi se znatno poremetila ravnoteža među devet vrhovnih sudaca, od kojih se pet smatra konzervativcima, a četvoro njih liberalima.

Izvor: Al Jazeera