Smrt palestinskog novinara od metka izraelske vojske

Yaser Murtaja (30) je pogođen iako je nosio plavi prsluk na kojem je pisala riječ 'press' (Reuters)

Palestinski novinar kojeg su izraelske snage pogodile iz vatrenog oružja tokom masovnih demonstracija na granici sa Pojasom Gaze podlegao je od zadobijenih rana.

Yaser Murtaja, fotograf agencije Ain Media iz Gaze, pogođen je u stomak na jugu Pojasa Gaze u petak, navodi palestinsko Ministarstvo zdravstva.

Murtaja (30) je pogođen iako je nosio plavi prsluk na kojem je pisala riječ “press”, što ga je isticalo kao novinara.

‘Pogođen sam, pogođen sam’

Hosam Salem, fotograf koji je bio na mjestu tragedije, za Al Jazeeru kaže kako je bio prisutan kada je Murtaja pao na zemlju kada su ga pogodile izraelske snage.

“Yaser je snimao kamerom i bio pored mene kada smo čuli zvuk pucnjave. Samo je pao na tlo i kazao ‘Pogođen sam, pogođen sam'”, navodi Salem.

Palestinski novinarski sindikat saopćio je kako je još sedam reportera ranjeno tokom demonstracija u petak, tokom, kako navode, “namjernih zločina koje je počinila izraelska armija”.

Sindikat je objavio fotografije novinara Khalila Abu Athire koji je ranjen tokom izvještavanja sa protesta u Gazi.

Novinarski sindikat je pozvao na masovni odziv ukopu Murtaje te na demonstracije na trgu Manara u okupiranom gradu Ramallah, na Zapadnoj obali.

Na protestima ubijen 31 Palestinac

Također su pozvali Ujedinjene narode da zaštiti novinare i provede Rezoluciju 2222 Vijeća sigurnosti UN-a.

U subotu je objavljena smrt još jednog čovjeka, 20-godišnjeg Hamze Abdela Aala, koji je deveta žrtva demonstracija od petka.

Ukupno je 31 Palestinac ubijen od početka demonstracija 30. marta.

Izvor: Al Jazeera