Smrt i glad u Halepu: Tri pekare na 300.000 stanovnika

Tokom 14 dana bombardovanja istoka Halepa poginulo je više od 650 civila (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija pripremilo je nacrt rezolucije o 10-dnevnom “humanitarnom primirju” kako bi se prekinuli sve intenzivniji sukobi u sirijskom gradu Halepu.

Na zatvorenoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a raspravljalo se o upotrebi hemijskog oružja u ratom pogođenoj Siriji.

Matthew Rycroft, britanski ambasador u UN-u, nakon sjednice je novinarima kazao da je već ranije dokazano da je sirijski režim koristio hemijsko oružje.

Istakao je da će Velika Britanija i Francuska pred Vijeće sigurnosti iznijeti nacrt rezolucije o kažnjavanju onih koji su u ratu u Siriji koristili tu vrstu oružja.

Dodao je da je u Vijeću sigurnosti pripremljen i nacrt rezolucije o 10-dnevnom “humanitarnom primirju” kako bi se zaustavili sve intenzivniji sukobi u Halepu, a koji će biti iznesen na glasanje narednih dana.

Francuska je danas pozvala na hitno zasjedanje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog situacije u Halepu, te je saopćila da će zahtijevati donošenje rezolucije o kažnjavanju upotrebe hemijskog oružja u Siriji.

Tokom 14 dana bombardovanja istoka Halepa poginulo je više od 650 civila.

Sirijska vojska presjekla grad

Ranije su sirijski pobunjenici izgubili kontrolu nad većinom naselja u opkoljenom istočnom Halepu, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Sirijska vojska nastavlja ofanzivu da preuzme kontrolu nad cijelim gradom.

„Pobunjenici su izgubili kontrolu nad svim naseljima na sjeveru istočnog dijela Halepa i ovo je njihov najveći poraz otkako su preuzeli kontrolu nad polovinom grada 2012. godine“, rekao je direktor Opservatorije, Rami Abdel Rahman.

Assadove snage su u protekla tri dana zauzele trećinu pobunjeničke teritorije u Halepu, što je Sirijska opservatorija za ljudska prava ocijenila kao najteži udarac koji su pretrpjeli od 2012. godine.

Rat u Siriji traje već pet godina, a u posljednje vrijeme najžešći napadi se izvode na područje Halepa u kojem su od desetina pekara koje su bile u funkciji za oko 300.000 stanovnika, sada ostale samo tri.

Od 2013. godine snage odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu izvode žestoka bombardovanja ovog nekada važnog sirijskog grada, ne praveći razliku ni kada se radi o civilima.

Najgoru humanitarnu krizu Halep proživljava od prošle godine kada su se u bombardovanja uključile i ruske zračne snage. Zapadni dio grada kontrolišu režimske snage, a istočni opozicija.

Izvor: Agencije