Smjene u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH

Na prijedlog klubova zastupnika koji čine parlamentarnu većinu u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u utorak je jednoglasno za predsjedavajućeg ovog doma izabran Fehim Škaljić iz Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBBBiH), dok je za dopredsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda izabran Tomo Vidović iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH).

Ovom imenovanju prethodilo je razrješenje dosadašnjeg predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma, Denisa Zvizdića i Stanka Primorca.

Od 58 prisutnih zastupnika, 55 je glasalo za smjenu Zvizdića, a za smjenu Stanka Primorca glasalo je 56 zastupnika.

Nakon ovoga očekuje se usvajanje zaključaka i odluka radi otklanjanja prepreka u funkcioniranju vlastu u Federaciji.

Uslovi postoje i ne postoje

Sjednici su prethodile mnoge dezinformacije.

Dosadašnji predsjedavajući Zvizdić poslao je obavijest zastupnicima da se sjednica odgađa, dok su klubovi zastupnika SDPBiH, SBBBiH i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine poslali obavijest drugim zastupnicima da se odazovu na zakazanu sjednicu.

Šef Kluba zastupnika SBBBiH Fehim Škaljić kazao je da će zastupnici te političke partije biti na svojim radnim mjestima, odnosno da će prisustvovati sjednici Zastupničkog doma, dodavši da Zvizdićevo prolongiranje sjednice za 3. i 4. juli očito nije proceduralne već političke prirode.

Marinko Čavara, šef Zastupničkog kluba HDZBiH, kazao je da postoje svi uslovi za održavanje sjednice te da ne postoje uslovi za njeno odgađanje.

“Ne postoje uslovi za odgađanje, jer se predsjedavajući Zvizdić pozvao na odluku koja ne postoji. Prema tome, ne može nepostojeća odluka biti razlog odgađanja zasjedanja Parlamenta”, rekao je Čavara.

Klub zastupnika SDA obavještava javnost da je riječ o nelegalnoj aktivnosti, koja zbog toga ne može proizvesti nikakve pravne posljedice, osim ulaska u sferu pravnog nasilja.

Željko Asić iz Kluba Hrvatska stranka prava (HSP) Bosne i Hercegovine – Demokratska narodna zajednica (DNZ) Bosne i Hercegovine kazao je da taj klub nije dobio poziv za sjednicu Zastupničkog doma i da se neće odazvati.

“Dobili smo obavijest od predsjedavajućeg Zvizdića da je za 2. juli zakazana vanredna sjednica, na zahtjev 42 zastupnika, a za 3. i 4. juli redovna sjednica”, rekao je on.


Denis Zvizdić o smjenama

Iz Ureda predsjedavajućeg Zvizdića u prošli petak je saopćeno da je, u vezi sa zahtjevom 42 zastupnika u Zastupničkom domu od 18. juna, vanredna sjednica tog Doma, u skladu s Članom 98. stavom 1. Poslovnika, zakazana za 2. juli i da će na dnevnom redu vanredne sjednice biti aktuelna politička situacija u Federaciji.

Iz Zvizdićevog ureda je navedeno da će, na osnovu Odluke Kolegija Zastupničkog doma, 16. redovna sjednica tog Doma, umjesto 26. i 27. juna, biti održana 3. i 4. jula.

‘Nelegalna aktivnost’

U međuvremenu se saopćenjem za javnost oglasio i Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu povodom “neformalnog okupljanja klubova SDPBiH, HDZBiH i SBBBiH, najavljenog za utorak, 26. juna”.

“Klub zastupnika SDA obavještava javnost, kao i sve druge relevantne domaće i strane institucije, da je riječ o nelegalnoj aktivnosti, koja je suprotna odredbama Poslovnika Zastupničkog doma i koja zbog toga ne može proizvesti nikakve pravne posljedice, osim ulaska u sferu pravnog nasilja”, kaže se u saopćenju Kluba zastupnika SDA.

Zastupnici koji su zasjedali u utorak prihvatili su prijedlog predsjednika Kluba zastupnika SDPBiH Jasenka Selimovića da sve tačke koje su bile planirane za ovu sjednicu budu odgođene za narednu, jer, kako je pojasnio, na dnevnom redu ima tačaka koje su predložili ministri koji opstruiraju rad federalnog Parlamenta.

Izvor: Agencije