Smjene policijskih čelnika zbog tragedije u Kanjiži

Protiv počinioca višestrukog ubistva kod Kanjiže bilo je nekoliko prijava, ali mu nikad nije suđeno (Jaroslav Pap / Tanjug)

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, smijenio je načelnike policijskih stanica u Senti i Kanjiži te je protiv njih pokrenut disciplinski postupak zbog utvrđenih nepravilnosti u radu, a nakon tragedije koja se dogodila u selu Martonoš nedaleko od srpsko-mađarske granice.

“Nakon tragedije koja se dogodila u opštini Kanjiža, u kojoj je sedam osoba izgubilo život, naredio sam pokretanje istrage i uputio Sektor unutrašnje kontrole i pripadnike Uprave policije, koji treba da utvrde sve činjenice i okolnosti zbog kojih je došlo do tragedije i eventualnu odgovornost policijskih službenika koji su postupali u ovim opštinama”, potvrdio je Stefanović.

Po okončanju disciplinskog postupka, a u konzultaciji s tužilaštvom, protiv dvojice načelnika mogu biti podnesene i krivične prijave ukoliko se utvrdi da postoje elementi krivične odgovornosti.

Stefanović je istakao da, narednih dana, očekuje i detaljan izvještaj Sektora unutrašnje kontrole u vezi s postupanjem policijskih službenika, a u vezi s prijavama protiv Radeta Šefera iz 2011. godine.

“Sektor unutrašnje kontrole obaviće detaljnu analizu svih postupaka od 2011. godine do danas, kada su postupali ili nisu policijski službenici vezano za ovaj slučaj i utvrdićemo da li postoji ikakva odgovornost policijskih službenika i da li je činjenjem ili nečinjenjem neko od njih doprineo da se ova tragedija dogodi”, rekao je Stefanović.

Sudski postupak nije pokrenut

Ministar u narednim danima očekuje detaljnu analizu zbog čega je nakon podnošenja prijava protiv Radeta Šefera u novembru 2011. godine, sudski postupak trajao dvije godine, a da se nije ni pokrenuo, pa je nastupila zastara.

Stefanović je ukazao da se očekuje i odgovor na pitanje zbog čega je vraćeno oružje Šeferu, iako mu je oduzeto prije tri godine, kao i kako je došlo do toga da se ono iskoristi za izvršenje teškog krivičnog djela.

“Nijedna situacija, nijedna činjenica, niti okolnost neće biti prenepregnuta. Utvrdićemo sve do kraja i građani Srbije imaće potpunu istinu o ovom slučaju”, naglasio je Stefanović.

Poručio je i kako taj slučaj ukazuje da se društvo mora mnogo više pozabaviti nasiljem u porodici i da cijelo društvo, a ne samo policija, mora ozbiljnije da shvati problem i upusti se u njegovo rješavanje.

Prema nezvaničnim informacijama, koje su novinari dobili od žitelja sela Martonoš i Orom, Rade Šefer je iz lovačke puške u Martonošu ubio snahu Nataliju Bajtaji i njene roditelje, oca Šandora i majku Karolinu. Potom je u selu Orom ubio svoju suprugu Ružu i njene roditelje Jana i Rožu Traćik.

Nakon tih ubistava, prema jednoj verziji, Šefer je izvršio samoubistvo. Prema drugoj, potekloj takođe od nezvaničnih informacija žitelja, on je poginuo u sukobu sa jednim gostom, Francuzom koji je dan ranije bio na svadbi, a koji se branio od njegovog napada.

Izvor: Agencije