Smjene direktora u javnim preduzećima Srbije

Vlada Srbije razriješila je 11 direktora u sedam javnih preduzeća uz najavu kako je to tek početak procesa koji će na kraju za rezultat imati smjenom 70 posto menadžmenta u javnim preduzećima.

Među razriješenima su i direktori Železnica Srbije, Aerodroma Beograd, Državne lutrije, Dunav osiguranja, Direkcije civilnog vazduhoplovstva  i Agencije za bezbednost saobraćaja.

Dok na konkursima ne budu izabrani novi direktori, preduzeća će voditi vršioci dužnosti direktora.

Vlada će u pojedinim preduzećima smijeniti i nadzorne odbore, a obećavaju da će se na konkursima birati najbolji iz struke.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je mnogim stručnjacima ponudio da preuzmu vođenje loših preduzeća do izbora novih direktora, a da će njihov odgovor čekati naredna dva – tri dana.

„To je početak rešavanja problema u našim javnim preduzećima koje su doskora bile partijske prćije. Primetićete, najveći broj smenjenih ljudi je upravo iz Srpske napredne stranke. Toga se ne stidim. Naprotiv, time se ponosim, jer pokazujemo želju da pre svega sebe menjamo, da budemo odgovorniji, da budemo ozbiljniji, posvećeniji i da rezultat bude jedino merilo našeg rada“, poručio je Vučić.

Izvor: Al Jazeera i agencije