Smjena Moralesa potaknula napetosti u Nikaragvi

Policija je u ponedjeljak optužila 16 aktivista da planiraju 'terorističke' napade, a tužitelj je protiv njih podigao optužnicu zbog trgovine oružjem (EPA)

Napetosti su se rasplamsale u Nikaragvi, nakon rušenja Eva Moralesa u Boliviji, saveznika ljevičarskog nikaragvanskog predsjednika Daniela Ortege, što je ohrabrilo opoziciju te je Ortega odgovorio hapšenjem aktivista i povećanim pritiskom na protivnike. 

Bolivijski predsjednik Evo Morales odstupio je 10. novembra, nakon velikih protesta zbog izborne prevare, i nakon poziva vojske da odstupi, prenosi Hina.

Ti su događaji ohrabrili opozicijske pokrete širom Latinske Amerike, pa je tako u Nikaragvi opozicija pojačala svoje aktivnosti.

U Nikaragvi, gdje je tokom protesta 2018. ubijeno više od 300 ljudi, ovog mjeseca prekinuto je višemjesečno relativno mirno političko stanje.

Majke političkih zatvorenika započele su dva štrajka glađu, na koje je policija odgovorila hapšenjima, a u katedrali glavnoga grada Manague, sukobili su se demonstranti i provladine pristaše.

Ortega je upozorio da se bolivijski scenarij neće ponoviti u Nikaragvi.

‘Šok za Vladu’

“Situacija u Boliviji bila je šok za Vladu”, rekao je anonimni zapadni diplomat u Managui za Reuters.

“To je utjecalo na Vladu i u potpunosti umanjilo njihovu želju za pregovorima. Stav im je postao tvrđi”, dodao je diplomat, pozivajući se na zaustavljene pregovore o izbornim reformama i prijevremenim izborima kako bi se okončala politička kriza.

Ortega je, nekoliko dana nakon Moralesove smjene, održao govor žaleći zbog rušenja svog socijalističkog saveznika te je upozorio nikaragvansku opoziciju da se “igra vatrom”.

Protivnici su u međuvremenu pozdravili Moralesov pad, za koji je SAD poručio da je poslao signal drugim “nelegitimnim režimima”, poput Nikaragve i Venecuele.

Policija je u ponedjeljak optužila 16 aktivista da planiraju “terorističke” napade, a tužitelj je protiv njih podigao optužnicu zbog trgovine oružjem.

Porodice aktivista rekle su da donose vodu i lijekove majkama koje, štrajkajući glađu, zahtijevaju puštanje više od 150 političkih zatvorenika.

Razbijanje štrajka

Drugi štrajk glađu razbijen je kada je katedralu u Managui napala grupa, za koju aktivisti kažu da je povezana s vladajućim sandinistima. 

Prema Katoličkoj crkvi i videosnimkama koje se dijele na društvenim medijima pretučen je svećenik.

Jedan od Orteginih sinova predvodio je protest ispred sjedišta poslovnog udruženja COSEP, koje je dio protu-sandinističke koalicije Građanski savez, proglašavajući privatni sektor “neprijateljem naroda” i demokratije.

Sedamdesetčetverogodišnji Ortega predsjednik je Nikaragve od 2007, a prethodno je bio na čelu te srednjoameričke države od 1979. do 1990. kao član vladajuće ljevičarske hunte.

Izvor: Agencije