Oglasi

Smjena britanskih brodova u Zaljevu

Odnosi između Teherana i Zapada dodatno su se pogoršali kada je Velika Britanija zaplijenila iranski tanker kod Gibraltara.
'HMS Duncan' je brod namijenjen prvenstveno za protivzračnu odbranuEPA

Velika Britanija je objavila da će poslati razarač "HMS Duncan" u Zaljev, kako bi zamijenio "HMS Montrose", čime će održati svoju vojnu prisutnost u toj napetoj regiji, prenosi Reuters.

Odnosi između Teherana i Zapada dodatno su se pogoršali kada je Velika Britanija 4. srpnja zaplijenila iranski tanker kod Gibraltara.

London tvrdi kako je "HMS Montrose" u četvrtak morao izdati usmena upozorenja trima brodovima, za koje se vjeruje da su pripadali iranskoj Revolucionarnoj gardi, a koji su se približili britanskom tankeru u vlasništvu British Petroleuma, nastojeći mu omesti prolaz kroz Hormuški tjesnac.

Nakon upozorenja s "Montrosea", brodovi su se povukli.

Teheran odbacuje da je bila riječ o njegovim plovilima.

Petina svjetske nafte prođe kroz Hormuz

"U sklopu naše dugotrajne prisutnosti u Zaljevu, u tu regiju šaljemo 'HMS Duncan', kako bi osigurali nastavak sigurnosne prisutnosti na moru, dok će se 'HMS Montrose', po ranijem planu, vratiti sa zadatka kako bi promijenio posadu i otišao na održavanje", objavila je britanska vlada.

"To će osigurati da Ujedinjeno Kraljevstvo, uz svoje međunarodne partnere, može nastaviti s podrškom slobodi navigacije za brodove koji prolaze tim ključnim putem", zaključuje se u priopćenju.

Kroz Hormuški prolaz prolazi petina svjetske nafte.

Razarač "HMS Duncan" je u svibnju nekoliko dana boravio i u splitskoj luci.

Nazvan je po britanskom admiralu Adamu Duncanu, koji je krajem 18. stoljeća porazio nizozemsku flotu, a riječ je o brodu namijenjenom prvenstveno za protuzračnu obranu, koji sudjeluje u misijama NATO-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.