Smijenjeni kapetan američke mornarice pozitivan na korona virus

Američka mornarica smijenila je prije tri dana Bretta Croziera, zapovjednika nosača aviona Theodore Roosevelt (EPA)

Zapovjednik američke ratne mornarice, koji je u oštrom pismu koje je procurilo u javnost upozorio na opasnost za zdravlje svoje posade zbog korona virusa i zbog čega je smijenjen, i sam je pozitivan na virus SARS-CoV-2, javlja AFP, a prenosi Hina.

Američka mornarica smijenila je prije tri dana zapovjednika nosača aviona Theodore Roosevelt, Bretta Croziera koji je u pismu koje je procurilo u javnost tražio oštrije mjere nadzora zaraze korona virusom koja je izbila na njegovom brodu.

Oduzimanje zapovjedništva nad brodom s posadom od 5.000 vojnika kapetanu Crozieru najavio je zapovjednik ratne mornarice Thomas Modly, rekavši da je kapetan donio “jako lošu procjenu u trenutku krize, nepotrebno uznemirio članove porodice i potkopao zapovjedni lanac”.

Prema pisanju New York Timesa, test na korona virus kapetana Croziera je pozitivan. Pozivajući se na njegove bivše kolege s Pomorske akademije, znakove bolesti počeo je ispoljavati u četvrtak.

‘Teška odluka’

Američki ministar odbrane Mark Esper branio je odluku o njegovoj smjeni  i dodao da je Modly “donio tešku odluku” kada ga je razriješio zapovjedništva nad brodom koji je trenutno usidren u Guamu.

Esper nije kazao slažu li se ostali dužnosnici Pentagona s tom odlukom, dodavši da je istraga u toku. Za CNN je izjavio da je polovica posade Roosevelta testirana na korona virus te da ih je pozitivno 155.

No za niti jednog od njih nije potrebna hospitalizacija, kazao je Esper.

Na pitanje da li je predsjednik Donald Trump tražio smjenu Croziera, Esper je odgovorio da je to bila odluka zapovjednika mornarice te da mu je rekao da će odluku podržati.

Esper također podsjeća da je u vojsci teško primijeniti socijalnu distancu, posebnom u borbenom avionu ili nuklearnoj podmornici, ali da je sveukupno gledajući vojska “ispred krivulje” kada se radi o balansiranju između zdravlja vojnika i vojne spremnosti.

U svom pismu je Crozier napisao da “nismo u ratu” i da “mornari ne moraju umrijeti”.

Trumpov stav

Brojni dužnosnici u Pentagonu smatraju da nije smio dopustiti da pismo procuri u javnost.

Trump je u nedjelju podržao njegovu smjenu, smatrajući da je to što je učinio “strašno”.

Nosač aviona bio je u Tihom oceanu kada je mornarica prije sedam dana izvijestila o prvom slučaju korona virusa na brodu.

Joe Biden, vodeći kandidat demokrata za predsjedničku nominaciju, je kazao da Crozier zaslužuje pohvalu, a ne smjenu.

Demokratske vođe u Odboru Zastupničkog doma za oružane snage smatraju da Crozier “nije možda cijelu stvar riješio savršeno”, ali da njegova smjena predstavlja “pretjeranu reakciju”.

Izvor: Agencije