Smijenjena predsjednica Plivačkog saveza Švedske zbog izjave protiv marame

Ulla Gustavsson je kritikovala objavljivanje fotografije pokrivene sportistkinje na stranici Švedske sportske federacije (Anadolija)

Švedska sportska federacija smijenila je predsjednicu Plivačkog saveza Švedske Ullu Gustavsson zbog izjava usmjerenih protiv nošenja marame.

Prema navodima švedske državne televizije SVT, na sastanku Federacije odlučeno je je da Gustavsson bude smijenjena.

Pritom su poručili de ne žele diskriminisati nijednog sportistu niti će dozvoliti diskriminaciju u svojim redovima, prenosi Anadolija.

Gustavsson je jučer u izjavi za švedski list Aftonbladet kritikovala objavljivanje fotografije pokrivene sportistkinje kako vježba gađanje na stranici Švedske sportske federacije.

Ne žele diskriminaciju djece

„Marama je sredstvo za vršenje pritiska na djecu i pokazatelj seksualnosti. Ima li u našim vrijednostima mjesta za dječije brakove i ubistva iz časti? Ako se migranti žele baviti sportom, mogu to učiniti i bez marame“, rekla je Gustavsson.

Zamjenik predsjednika Plivačkog saveza Stefan Persson je osudio izjavu koju je dala Gustavsson te dodao da Plivački savez Švedske ne želi da se bilo koje dijete osjeća diskriminisano.

Izvor: Agencije