Smijenjen šef njemačke službe unutrašnje sigurnosti

Hans-Georg Maassen je iznio sumnje u autentičnost videosnimka u kojem se vide demonstranti kako jure migrante nakon ubistva jednog Nijemca (EPA)

Šef službe unutrašnje sigurnosti Hans-Georg Maassen smijenjen je sa te dužnosti zbog sukoba s kancelarkom Angelom Merkel u vezi s antimigrantskim nasiljem u zemlji.

Kabinet Angele Merkel kratko je saopćio da je Maassen smijenjen i da će raditi na novoj poziciji u Ministarstvu unutrašnjih poslova, prenijela je agencija AP.

Takva odluka, do koje došlo poslije sastanka lidera tri vladajuće njemačke partije, Kršćansko-demokratske unije, Kršćansko-socijalne unije Bavarske i Socijaldemokratske partije Njemačke, predstavlja poraz za konzervativce u savezu Merkel, navodi agencija.

Sumnjao u autentičnost snimka

Socijaldemokrate i pojedini članovi kancelarkine CDU tražili su da Maassen bude otpušten zbog stava prema krajnjoj desnici.

Maassen je bio izložen kritikama zbog toga što je iznio sumnje u autentičnost videosnimka u kojem se vide demonstranti, krajnji desničari, kako jure migrante nakon ubistva jednog Nijemca.

Izvor: Agencije