Smijenjen istražitelj u slučaju Pistorius

Slučaj južnoafričkog paraolimpijca Oscara Pistoriusa, optuženog za ubistvo svoje djevojke Reeve Steenkamp, proizveo je još jedan skandal.

Imenovan je novi glavni detektiv u ovom slučaju, jer je otkriveno da se protiv sada već bivšeg istražitelja Hiltona Bothe, koji je bio svjedok optužbe, vodi krivični postupak za pokušaj ubistva.

Botha i još dvojica policajaca pokušali su zaustaviti minibus sa sedam osoba, pri čemu su otvorili vatru na vozilo, navodi policija.

“Jučer je rasvijetljeno da je Ured javnog tužitelja odlučio podići tužbu protiv istražnog policajca, kao i protiv druga dva policajca za incident koji se dogodio 2011. godine. Pojavili su se pred Sudom nekoliko puta. Slučaj je povučen 2012. i poslan u Ured tužioca na finalnu odluku”, kazao je glasnogovornik  policije Neville Malila.

Građani šokirani

Tužitelji su izjavili da nisu znali za optužbe. Stručnjakinja za krivično pravo Elna Moolman kaže da se Tužilaštvo trebalo bolje pripremiti.

“Imat će utjecaj na suđenje i može kompromitirati slučaj. No, to će biti dokaz koji će se tretirati tokom suđenja. U ovom momentu, država se mora potruditi, dokazati i pokazati da ima jak slučaj protiv Oscara. Ne postoji evaluacija dokaza u ovoj fazi”, kazala je ona.

Vijest da je glavni istražitelj pod istragom zbog pokušaja ubistva šokirala je brojne građane Južnoafričke Republike.

“Država je dovela čovjeka koji je, također, kriminalac. To je veliki problem”, smatra Godfrey Baloyi.

Njegova sugrađanka Tracy Sham dodaje: “Izgleda da je naša policija veoma korumpirana i neefikasna u onome što radi. To ima veliki utjecaj na živote ljudi u ovoj zemlji.”

Odbrana je optimistična, jer je u srijedu, tokom Bothinog iskaza, uspjela izvući izjavu da ne postoje dokazi koji osporavaju Pistoriusovu tvrdnju da je slučajno upucao svoju djevojku.

“Prije svega, mislim da su njegovi advokati uradili dobar posao. Niko od nas to nije očekivao. Mislim da je i Oscar bio malo opušteniji”, kazao je Pistoriusov prijatelj Jaco Van Vuuren.

Nike suspendirao sponzorstvo

Novinarka Al Jazeere Tania Page pratila je ročište u sudnici u Pretoriji, na kojem i dalje nema odluke o kauciji.

“Mislim da je Pistorius jutros bio raspoloženiji. Razgledao je po sudnici, češće je gledao u oči svoje prijatelje i rodbinu. Nije plakao kao što je to činio jučer. No, kad je odbrana tokom sažetka opisivala detalje onoga što se dogodilo, počeo je plakati, jecao je, rodbina je posezala preko ograde u pokušaju da ga utješi. Ponekad se činilo da se njegova sestra moli. Dakle, još jedan dramatičan dan dok pratimo ovaj slučaj i čekamo njegov ishod, to jest odgovor na pitanje da li će biti odobrena kaucija.”

U međuvremenu, američki gigant za proizvodnju sportske opreme Nike, koji je bio Pistoriusov sponzor od 2007. godine, suspendirao je ugovor s optuženim paraolimpijcem.

Nike je nedavno povukao reklamu s Pistoriusom pod sloganom “Ja sam metak u cijevi.”

Izvor: Al Jazeera