Smeđi ugalj ugrožava njemačko selo

Njemačka ima plan da do 2050. godine 80 posto potreba za energijom zadovoljava iz obnovljivih izvora. Da bi to postigli, Nijemci su počeli sa gašenjem nuklearnih elektrana. Međutim, to je stvorilo manjak energije koji se sada nadoknađuje pomoću smeđeg uglja – jednog od najvećih zagađivača među fosilnim gorivima.

Proširenje proizvodnje sada ugrožava život ljudi na istoku zemlje, gdje je boravio novinar Al Jazeere Nick Spicer.

Div težak stotine tona najveća je mobilna industrijska mašina na svijetu. Njegova širina je veća od visine Eiffelovog tornja (324 metra) i u stanju je samljeti 50.000 tona uglja svakog sata.

Mašina bi uskoro trebala stići u selo Atervasch na istoku Njemačke, no lokalno stanovništvo je neće dočekati raširenih ruku već planira žestok otpor. Selo je dom i Monike Schulz-Hopfner, koja je godinama gradila svoju kuću iz snova.

“Užas i za pomisliti. Plan je da iskopaju rudnik dubok 100 metara, tačno na mjestu gdje ja živim. Planiraju uništiti 900 godina staru crkvu i groblje na kojem počivaju moji preci. To nije moguće”, kategorična je.

Neophodan dio tranzicije

Al Jazeerin novinar Spicer navodi kako su proizvodnja i konzumacija uglja u Njemačkoj na najvišem nivou još od 1990. godine, kada su se dvije Njemačke ujedinile.

“To je paradoksalno, jer su tada stotine industrijskih zagađivača na istoku države ugašene. Procjene su da je tokom prošle godine emisija ugljen-dioksida porasla za pet posto”, dodaje on.

Kompanija koja upravlja rudnikom Vattenfall tvrdi da je ugalj potreban, budući da se nuklearne elektrane gase, a proizvodnja energije iz vjetra i sunca ne može zadovoljiti potražnju.

“Smeđi ugalj je neophodan dio energetske tranzicije. Možemo smanjiti proizvodnju energije iz ovakvih rudnika samo kada solarne i vjetroelektrane budu proizvodile više energije. Ali za sada, manjak energije nadoknađujemo pomoću uglja”, kaže glasnogovornik kompanije Thoralf Schirmer.

Schulz-Hopfner tvrdi da podržava energetsku tranziciju i razvoj obnovljivih izvora energije, ali kaže i kako nema potrebe za dodatnom proizvodnjom uglja ako se zaista planira energetska revolucija.

Ukoliko lokalne vlasti ne promijene mišljenje, u narednih deset godina njeno selo će zauvijek nestati.

Izvor: Al Jazeera