SMATSA: Nema potvrde da će Kosovo preuzeti zračni prostor

SMATSA ne raspolaže informacijom da će u roku nekoliko dana ili sedmica doći do promjene aranžmana (EPA)

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) saopćila je da ne raspolaže informacijom da će Kosovo, kako njegovi zvaničnici navode, u sljedećim sedmicama preuzeti kontrolu nad donjim zračnim prostorom.

SMATSA ne raspolaže informacijom da će u roku nekoliko dana ili sedmica doći do promjene aranžmana u vezi s pružanjem usluga kontrole letenja u regiji, rečeno je Tanjugu u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore.

Ranije je ministar infrastrukture Kosova Pal Lekaj rekao da Kosovo tokom januara preuzima kontrolu nad donjim zračnim prostorom, dok će gornjim prostorom – onim iznad 7.000 metara – i dalje upravljati Mađarska.

SMATSA navodi da više od 15 godina traju procesi u cilju normalizacije odvijanja zračnog saobraćaja u regiji i da, u okviru svojih nadležnosti, zajedno s drugim institucijama Srbije, učestvuje u tim procesima.

Zračni prostor u nadležnosti NATO-a

Kosovo nije član međunarodne organizacije civilne avijacije (ICAO), niti su vlasti Kosova, kao i njihov pružalac usluga kontrole letenja, dio međunarodnih avioorganizacija, navodi SMATSA i podsjeća da letovi za Kosovo i s njega ne koriste rute koje vode kroz zračni prostor Srbije.

SMATSA navodi da je zračni prostor iznad Kosova, prema Vojno-tehničkom sporazumu iz 1999, u nadležnosti zapovjednika KFOR-a, odnosno NATO-a.

NATO je, kako dodaju, 2014. delegirao pružanje usluga kontrole letenja u gornjem sloju zračnog prostora iznad Kosova mađarskom pružaocu usluga kontrole letenja Hungarocontrol.

Prema navodima kontrole letenja, to je bio rezultat procesa vođenog u diplomatskim okvirima, koji je rezultirao konsenzusom svih učesnika.

U donjem sloju prostora iznad Kosova i na aerodromu Priština usluge kontrole letenja pružaju se letovima koji polijeću i s tog aerodroma i slijeću na nj od pružaoca usluga koji su formirale vlasti Kosova, navodi SMATSA.

Izvor: Agencije