Oglasi

SMATSA: Nema potvrde da će Kosovo preuzeti zračni prostor

Ministar infrastrukture Kosova Pal Lekaj rekao je da Kosovo tokom januara preuzima kontrolu nad donjim zračnim prostorom.
SMATSA ne raspolaže informacijom da će u roku nekoliko dana ili sedmica doći do promjene aranžmanaEPA

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) saopćila je da ne raspolaže informacijom da će Kosovo, kako njegovi zvaničnici navode, u sljedećim sedmicama preuzeti kontrolu nad donjim zračnim prostorom.

SMATSA ne raspolaže informacijom da će u roku nekoliko dana ili sedmica doći do promjene aranžmana u vezi s pružanjem usluga kontrole letenja u regiji, rečeno je Tanjugu u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore.

Ranije je ministar infrastrukture Kosova Pal Lekaj rekao da Kosovo tokom januara preuzima kontrolu nad donjim zračnim prostorom, dok će gornjim prostorom – onim iznad 7.000 metara – i dalje upravljati Mađarska.

SMATSA navodi da više od 15 godina traju procesi u cilju normalizacije odvijanja zračnog saobraćaja u regiji i da, u okviru svojih nadležnosti, zajedno s drugim institucijama Srbije, učestvuje u tim procesima.

Zračni prostor u nadležnosti NATO-a

Kosovo nije član međunarodne organizacije civilne avijacije (ICAO), niti su vlasti Kosova, kao i njihov pružalac usluga kontrole letenja, dio međunarodnih avioorganizacija, navodi SMATSA i podsjeća da letovi za Kosovo i s njega ne koriste rute koje vode kroz zračni prostor Srbije.

SMATSA navodi da je zračni prostor iznad Kosova, prema Vojno-tehničkom sporazumu iz 1999, u nadležnosti zapovjednika KFOR-a, odnosno NATO-a.

NATO je, kako dodaju, 2014. delegirao pružanje usluga kontrole letenja u gornjem sloju zračnog prostora iznad Kosova mađarskom pružaocu usluga kontrole letenja Hungarocontrol.

Prema navodima kontrole letenja, to je bio rezultat procesa vođenog u diplomatskim okvirima, koji je rezultirao konsenzusom svih učesnika.

U donjem sloju prostora iznad Kosova i na aerodromu Priština usluge kontrole letenja pružaju se letovima koji polijeću i s tog aerodroma i slijeću na nj od pružaoca usluga koji su formirale vlasti Kosova, navodi SMATSA.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.