‘Smart bojler’ upravljan mobitelom

Tvornica bojlera Leov Company iz Velesa s još dvije makedonske firme izumila je ‘smart bojler’. Otkrivamo zbog čega je ovaj proizvod jedinstven u svijetu.

Uključi bojler preko mobilnog telefona dok si još na poslu i imaš toplu vodu za kupanje kad se vratiš kući – ovo je samo jedna od mogućnosti koje nudi ‘smart bojler’.

Upotreba je jednostavna – dovoljno je imati instaliranu aplikaciju na mobilnom telefonu i preko nje, i dok ste izvan kuće, dajete bojleru četiri različite upute, kažu menadžeri iz Leov Companyja.

Jedna od njih je zagrijati vodu potrebnu samo za tuširanje.

Namještanje temperature preko mobitela

“Ako hoću uključiti režim za tuširanje, dajem bojleru upute preko aplikacije mobilnog telefona. To znači da se u bojleru neće zagrijati voda na najvišoj temperaturi, neko na razini koliko nam je potrebna za jedno brzo tuširanje”, kaže Zlatko Leov, direktor kompanije.

Druga mogućnost je da se ‘smart bojler’ uključi u razdoblju kad imate jeftinu tarifu električne energije, takozvani ‘eko-režim’.

Preko mobilnog telefona možete povećati i temperaturu vode koja se grije. Četvrta mogućnost je opredijeliti se u kojim danima u tjednu i u kojem vremenu imati toplu vodu u bojleru.

“Timer režim omogućuje korisniku koji planira, naprimjer, kupati se u ponedjeljak, utorak i četvrtak u 10:45 ujutro da bojler prihvati ovu uputu i da se uvijek uključuje u ovim danima. I u tom razdoblju korisnik će uvijek imati toplu vodu”, kaže Leov.

Napravili su novi bojler u suradnji s još dvije makedonske kompanije. SMD je izradila elektronski termostat, a ARANEA mobilnu aplikaciju.

“Prema performansama, očekuje se da novi ‘smart bojler’ troši čak 40 posto manje električne energije u odnosu na klasične bojlere”, izvještava reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Najveći proizvođač bojlera na Balkanu

Menadžeri iz Leov Companyja još su u fazi testiranja novog proizvoda. Početak šire proizvodnje planiraju početkom rujna.

Prodavat će ga u Makedoniji, a ima interesa i u Srbiji, te Bugarskoj. Kompanija sa 400 tisuća bojlera godišnje najveći je proizvođač na Balkanu.

Njihovi bojleri prosječno traju od osam do10 godina i koštaju blizzu 80 eura. Najvažniji dio proizvoda je kotao, koji se izrađuje od čeličnog lima mađarskog porijekla.

“Da bi jedan bojler imao zajamčeno dobru trajnost, mora biti izrađen od kvalitetnog lima, koji poslije prešanja i automatiziranog zavarivanja dobije dobru zaštitu emajliranjem. Ovo već 90 posto jamči sigurnu i trajnu upotrebu”, kaže Načo Žarov, šef proizvodnje.

Ali pravi ‘bum’ na tržištu očekuju novim proizvodom, zato što su prvi u svijetu izumili ‘smart bojler’.

Izvor: Al Jazeera