Smanjenje plata u palestinskim službama zbog izraelskih mjera

Ministar finasija najavio je da će zaposleni u javnim službama dobijati plate na vrijeme, ali manju (Reuters)

Palestinski ministar finansija najavio je smanjenje plata zaposlenih u javnim službama nakon što je Izrael odlučio da zamrzne desetke miliona eura od poreza koji ubira u ime Palestinske uprave, javlja Beta.

Izrael je u nedjelju najavio da će blokirati 122 miliona eura od ukupne sume novca od poreza i carina na proizvode koje uvoze Palestinci. 

Ta mjera je odgovor na pomoć u novcu koje Palestinska uprava daje palestinskim zatvorenicima i porodicama ubijenih palestinskih napadača. 

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u srijedu je rekao da će Palestinska uprava odbiti sav novac od poreza ako Izrael primjeni tu mjeru.

Bojkot izraelske robe

Budžet Palestinske uprave je ionako nedovoljan, a ministar finansija Shukri Bishara je najavio da će zaposleni u javnim službama dobijati plate na vrijeme, ali manje.

Smanjenje se neće odnositi na penzionere i porodice mučenika (ubijenih Palestinaca), ranjenike i zatvorenike, dodao je on, rekavši da se neće smanjivati ni plate koje su manje od 488 eura. 

Na osnovu sporazuma potpisanih 1994. godine Izrael sakuplja porez na palestinski uvoz u iznosu od 170 miliona eura mjesečno.

To je jedan od najvažnijih izvora novca za Palestinsku upravu. Palestinci nameravaju da se žale evropskim zemljama i da traže da izvrše pritisak na Vladu Izraela zbog zamrzavanja dijela novca od poreza. 

Palestinski lideri sa takođe najavili mjere za bojkot izraelske robe.

Izvor: Agencije