Oglasi

Smanjenje plata u palestinskim službama zbog izraelskih mjera

Izrael je najavio da će blokirati 122 miliona eura od ukupne sume novca od nameta na proizvode koje uvoze Palestinci. 
Ministar finasija najavio je da će zaposleni u javnim službama dobijati plate na vrijeme, ali manjuReuters - Ilustracija

Palestinski ministar finansija najavio je smanjenje plata zaposlenih u javnim službama nakon što je Izrael odlučio da zamrzne desetke miliona eura od poreza koji ubira u ime Palestinske uprave, javlja Beta.

Izrael je u nedjelju najavio da će blokirati 122 miliona eura od ukupne sume novca od poreza i carina na proizvode koje uvoze Palestinci. 

Ta mjera je odgovor na pomoć u novcu koje Palestinska uprava daje palestinskim zatvorenicima i porodicama ubijenih palestinskih napadača. 

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u srijedu je rekao da će Palestinska uprava odbiti sav novac od poreza ako Izrael primjeni tu mjeru.

Bojkot izraelske robe

Budžet Palestinske uprave je ionako nedovoljan, a ministar finansija Shukri Bishara je najavio da će zaposleni u javnim službama dobijati plate na vrijeme, ali manje.

Smanjenje se neće odnositi na penzionere i porodice mučenika (ubijenih Palestinaca), ranjenike i zatvorenike, dodao je on, rekavši da se neće smanjivati ni plate koje su manje od 488 eura. 

Na osnovu sporazuma potpisanih 1994. godine Izrael sakuplja porez na palestinski uvoz u iznosu od 170 miliona eura mjesečno.

To je jedan od najvažnijih izvora novca za Palestinsku upravu. Palestinci nameravaju da se žale evropskim zemljama i da traže da izvrše pritisak na Vladu Izraela zbog zamrzavanja dijela novca od poreza. 

Palestinski lideri sa takođe najavili mjere za bojkot izraelske robe.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.