Smanjena kazna Chelsea Manning

Bez pomilovanja, Manning bi ostala u zatvoru do 2045. godine, služeći 35-godišnju kaznu (Reuters)

Odlazeći predsjednik SAD-a Barack Obama u utorak je smanjio zatvorsku kaznu bivšoj vojnikinji i “krtici” WikiLeaksa Chelsea Manning, osuđenoj za odavanje tajnih informacija, i ona će biti oslobođena u maju, objavila je Bijela kuća.

Manning, transrodna vojnikinja koja se prije zvala Bradley Manning, rođena je kao muškarac, no nakon presude za špijunažu rekla je da se identificira kao žena.

U augustu 2013. osuđena je na 35 godina zatvora zato što je WikiLeaksu predala 700.000 tajnih dokumenata.

U novembru 2016. molila je Obamu da smanji njenu kaznu prije nego što napusti Bijelu kuću i tada je rekla da ne traži pomilovanje.

“Jedina olakšica koju tražim jest da izađem iz vojnog zatvora nakon što sam provela šest godina u izolaciji”, napisala je Manning, kako je prenio The New York Times.

Manning, koja izdržava kaznu u vojnom zatvoru Fort Leavenworth u Kansasu, u ćeliji je štrajkovala glađu i dvaput je pokušala izvršiti samoubistvo.

Njena kazna sada istječe 17. maja, objavila je Bijela kuća.

‘Pobjeda WikiLeaksa’

Manning je radila kao obavještajni analitičar u Bagdadu 2010. godine, kada je predala WikiLeaksu tajne dokumente i izvještaje s ratišta, a materijal je sadržavao i videosnimke napada američkih helikoptera Apachea na osumnjičene pobunjenike u Iraku, kojih su više desetaka ubijeni, uključujući dvoje djelatnika agencije Reuters.

Njen advokat tvrdio je da dosuđena kazna daleko premašuje međunarodne zakonske norme, prenosi agencija Hina.

Bijela kuća već je ranije naznačila da bi mogla preinačiti kaznu Manning, što nije slučaj i s Edwardom Snowdenom, bivšim vanjskim saradnikom Agencije za nacionalnu sigurnost, koji je je predao tajne dokumente i spas od kaznenog progona pronašao u Rusiji.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange rekao je prošle godine da će se predati američkim vlastima ako Obama pomiluje Chelsea Manning.

WikiLeaks je proglasio “pobjedu” nakon što je Obama smanjio kaznu Manning.

“Pobjeda: Obama smanjio kaznu Chelsea Manning s 35 na sedam godina zatvora. Iz zatvora izlazi 17. maja”, objavljeno je na Twitter-profilu WikiLeaksa.

U utorak je Obama smanjio zatvorske kazne 209 pojedinaca i pomilovao 64 druga osuđenika.

Obama će također pomilovati 64 osobe, uključujući i generala u penziji Jamesa Cartwrighta, koji je optužen da je davao lažne izjave tokom istrage o odavanju tajnih informacija.

Većina drugih osoba kojima su preinačene kazne osuđena je za prestupe povezane sa drogom.

Izvor: Agencije