Smanjen broj pritvorenih migranata zahvaljujući Meksiku

Američka vlada sve uže sarađuje s Gvatemalom, Hondurasom i El Salvadorom (Reuters)

Oko 64.000 ljudi je zadržano i vraćeno na jugozapadnu granicu u avgustu, što je 22 posto manje nego u julu i 56 posto manje nego u maju, rekli su američki granični dužnosnici i istaknuli izvrsnu saradnju Meksika u suzbijanju ilegalnih migracija iz Srednje Amerike. 

Ukupne brojke, koje su u avgustu još uvijek najveće u više od jednog desetljeća, objavljene su nakon što je američki okružni sudac zaustavio novo pravilo Trumpove administracije kojim se htjelo blokirati gotovo sve podnositelje zahtjeva za azilom na granici. 

Obnašatelj dužnosti ravnatelja američke imigracijske i carinske službe, Mark Morgan objavio je najnoviju statistiku na briefingu u Bijeloj kući u vrijeme kada predsjednik Trump kampanju za predsjedničke izbore 2020. oblikuje kroz tvrdi antimigracijski pristup. 

Morgan je poručio da je meksička “podrška i saradnja bez presedana” pomogla smanjiti pritok migranata te što su zemlje Srednje Amerike shvatile da je masovna migracija regionalna kriza, a ne samo problem SAD-a. 

“Dopiranje do vlada zemalja Srednje Amerike počinje davati pozitivne rezultate na terenu, osobito u suzbijanju ilegalnih migracija na jugozapadnoj granici i zaustavljanju krijumčarskih operacija”, rekao je Morgan. 

Saradnja sa zemljama srednje Amerike

Meksiko je Washingtonu obećao saradnju nakon što je SAD prijetio nametanjem carina južnom susjedu i glavnom trgovinskom partneru. 

Američka vlada sve uže sarađuje s Gvatemalom, Hondurasom i El Salvadorom, tri zemlje Srednje Amerike poznate kao Sjeverni trokut. 

“Države Sjevernog trokuta su se zajedno s meksičkom vladom po prvi put zaista pridružile SAD-u kao istinski partneri”, istaknuo je Morgan. 

Ranije u ponedjeljak, je kalifornijski savezni sudac presudio da se zabrana Trumpovog restriktivnog pravila o azilantima treba primijeniti diljem zemlje. 

Prema pravilu predstavljenom 15. jula, većina imigranata koji žele dobiti azil u SAD-u prvo trebaju zatražiti azil u nekoj trećoj zemlji kroz koju su proputovali. 

Izvor: Agencije