Smanjen broj evropskih posmatrača na izborima u SAD-u

Upućeni su pozivi za dodatnu pažnju za novembarske izbore koji će se više nego obično oslanjati na glasanje poštom (EPA)

Organizacija za europsku sigurnost i saradnju (OSCE) saopćila je kako je drastično smanjila planove za slanje čak 500 posmatrača za američke predsjedničke izbore 3. novembra i sada će poslati samo 30 zbog pandemije korona virusa, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Najveća evropska sigurnosna grupacija OSCE, poznatija po posmatranju izbora u zemljama kao što su Bjelorusija i Kirgistan nego u SAD-u, mjesecima pokušava utvrditi kako sigurno pratiti izbore koji će, kako strahuje, biti među najizazovnijim posljednih decenija pošto se odvijaju u jeku globalne zdravstvene krize.

Prvobitno je misija trebala ima 100 dugoročnih i 400 kratkoročnih posmatrača poslanih u SAD od ovog mjeseca ali zbog brige o zdravlju i restrikcija putovanja organizacija je to smanjila na 30 posmatrača, rekla je glasnogovornica Katya Andrusz za AP.

„Iako smo planirali poslati punu misiju za posmatranje izbora, strah zbog sigurnosti kao i produžene restrikcije putovanja izazvane pandemijom COVID-19 stvaraju izazove“, rekla je Andrusz u odgovoru mailom.

Glasanje poštom

U SAD početkom idućeg meseca treba krenuti 30 posmatrača i ostat će do poslije 3. novembra, rekla je ona.

Kancelarija OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) slala je posmatrače na američke izbore od izbora na pola mandata 2002. godine. To je bilo prvi put od kada je 2000. zbog ponovnog prebrojavanja glasova ishod izbora bio nepoznat sedmicama, što je pokrenulo pitanja među saveznicima SAD-a oko integriteta izborne politike.

Javno je OSCE kritizirao sistem elektora u SAD navodeći da se time ne osigurava jednakost glasa kao što se to dešava kada se prebrojavaju pojedinačni glasovi.

Čak iako se dozvoli pristup posmatračima, mnoge američke države to nedozvoljavaju, a neke ostavljaju odluku lokalnim izbornim zvaničnicima. Samo Kalifornija, Misuri, Nju Meksiko i Vašington DC izričito dozvoljavaju međunarodne posmatrače.

Upućeni su pozivi za dodatnu pažnju za novembarske izbore koji će se više nego obično oslanjati na glasanje poštom.

Izvor: Agencije