Smaknuća u Saudijskoj Arabiji i spirala šutnje

Saudijske vlasti su 2017. godine pokrenule kampanju hapšenja (Arhiva)

Piše: Abdullah al-Amadi

Još od intenzivne kampanje hapšenja velikog broja istaknutih sunijskih i šijskih učenjaka, ali i pripadnika liberalne struje, Saudijska Arabija se oglušuje na sve pozive boraca za ljudska prava koji osuđuju dešavanja u zatvorima te zemlje.

Na stotine značajnih saudijskih ličnosti nalazi se iza zatvorskih rešetaka bez jasne i uvjerljive optužbe.

Zatvorenicima su uskraćena i najosnovnija prava, poput prava okrivljenog da uzme branioca po svom izboru, ili pravo na  otvoreno i transparentno suđenje.

Saudijske vlasti su 2017. godine pokrenule kampanju hapšenja, koja je obuhvatila brojne istaknute figure reformističkog pokreta i jedan broj pripadnika liberalne struje.

U isto vrijeme, prema informacijama koje su procurile u medije, saudijska vlada namjerava veći broj njih osuditi na smrtnu kaznu, na temelju islamskog pravnog načela ta'zira, nakon što je tužiteljstvo Saudijske Arabije podnijelo protiv njih tužbe političkog karaktera pred pravosuđem u čiju objektivnost postoji sumnja.

Preduga lista optužbi

Neke od tih optužbi su: poticanje javnog mnijenja protiv kralja i njegovog nasljednika, otkrivanje nepravdi prema zarobljenicima, izražavanje cinizma i sarkazma o postignućima vlade i dovođenje u pitanje njenog kredibiliteta, izrugivanje Vijeću viših islamskih učenjaka i sumnje u njihov rad te nazivanje istih instrumentima u rukama vlasti.

Također, na teret im se stavlja i sijanje sjemena pobune i neslaganja u društvu, opisivanje saudijskog režima kao represivnog sigurnosnog sistema zasnovanog na nepravdi, represiji i sakrivanju iza vjere.

Lista svih optužbi je preduga da bi se ovdje iznosila, dok se istovremeno ne zna postoji li podudarnost između optužbe i presude, zatim garancije za pravedno suđenje, posebno one koje su sadržane u međunarodnom pravu, te odvijali se sve to u skladu s odredbama i duhom islamskog prava.

Prema podacima Evropsko-saudijske organizacije za ljudska prava – ESOHR koji se tiču praćenja suđenja pojedinih žrtava pogubljenja izvršenih 23. aprila 2019. godine, ESOHR je saopćio kako može potvrditi da se saudijski pravosudni sistem ozbiljno udaljio od uvjeta i načela pravednog suđenja.

Zbog toga je došlo do brojnih međunarodnih žalbi u kojima se od saudijske vlade traže nova suđenja, jer su uočeni ozbiljni nedostaci i nepostojanje nezavisnog sudstva.

Do aprila čak 107 pogubljenja

ESOHR je objavio usporedbu u podacima o pogubljenjima u Saudijskoj Arabiji tokom pet godina vladavine kralja Salmana, od dolaska na vlast pa sve do 23. aprila ove godine.

Tako je u 2015. godini izvršeno 68 smrtnih presuda, da bi taj broj 2016. godine iznosio 86, a potom se smanjio na 33 smrtne presude u 2017. godini.

Broj se ponovo povećao 2018. godine, kada je izvršeno 48 pogubljenja, a onda je ove godine naglo porastao, kada je broj smaknuća do aprila dosegnuo 107, uključujući maloljetnike, žene, demonstrante i aktiviste.

Prema posljednjim informacijama koje su procurile u javnost, a objavio ih je britanski portal Middle East Eye – MEE u utorak, saudijske vlasti namjeravaju osuditi na smrt trojicu najistaknutijih predstavnika pokreta Sahwa, ili islamskog buđenja. Radi se o šejhu Salmanu Al-Oudi, šejhu Awadu Al-Qarniju i šejhu Aliju Al-Omariju.

Pogubljenje bi trebalo biti izvršeno nakon što prođe mjesec ramazan, što je praktična primjena onoga što se u medijima naziva kao “teorija spirale šutnje”.

Ova teorija govori o tome da će svaki vladajući režim koji drži medije u zemlji pod svojom kontrolom natjerati ta sredstva da prihvate mišljenja ili određena usmjerenja u datom vremenskom okviru.

Pogubni ‘strah od većine’

To će većinu ljudi usmjeriti da slijede diskurs medija.

Mediji igraju veoma važnu ulogu u procesu kreiranja javnog mišljenja, naročito kada je u pitanju uspostavljanje većinskog dominantnog mišljenja ili bar privida većinskog mišljenja.

Time će se, u konačnici, formirati javno mišljenje koje će se podudarati sa stavovima koje podržavaju mediji, a zapravo se radi o mišljenju vlasti ili vladajućeg sistema.

Ovo je prvi rezultat, dok je drugi taj da će osoba koja se protivi nekom dominantnom usmjerenju biti manje voljna iznositi svoje mišljenje na neku temu ako osjeća da je u manjini.

Prema “teoriji spirale šutnje”, ili “straha od većine”, pojedinci koji se protive pristupu ili smjeru koje prati društvo radije će zauzeti stav šutnje kako bi izbjegli osvetu ili izolaciju od ostatka društva koje ne misli tako, a prije toga i države, zbog straha od društvene izoliranosti koju bi moglo pratiti i uskraćivanje drugih prava, poput prava na zaposlenje i tome slično.

Uprkos tome, odluku ovih pojedinaca da šute o stavovima koji se protive mišljenju većine represivni režimi smatraju dokazom protivljenja koje također treba biti sankcionirano.

Zapad, Istok i zaljevska nafta

Upravo se to desilo s velikim brojem istaknutih predstavnika Sahwe, koje je obuhvatila kampanja hapšenja 2017. godine.

Iako nisu bili poznati po bilo kakvom suprotstavljanju ili neprijateljstvu prema usmjerenjima ili politikama vlade, nisu ostali pošteđeni hapšenja.

Završili su iza zatvorskih rešetaka, skupa s onima koji su podizali svoj glas i sada čekaju da vide kakvu će odluku donijeti vlasti u njihovom slučaju.

Napeta atmosfera koja trenutno vlada u regiji mogla bi doprinijeti tome da saudijska vlada ubrza izvršenje presude pogubljenja protiv nekih zatvorenika.

Ovakva situacija iziskuje međunarodnu mobilizaciju, koja će zaustaviti saudijsku mašineriju za izvršenje pogubljenja i staviti je pod kontrolu.

Također, treba spriječiti da okupiranost Istoka i Zapada svojim interesima i zaljevskom naftom ide na račun života stanovnika Zaljeva, koji bi svakog trenutka mogli biti oduzeti.

Izvor: Al Jazeera