Službeno identificirani ostaci Kobeja Bryanta

Bryant, jedan od košarkaških velikana, poginuo je u nedjelju u padu helikoptera u blizini Los Angelesa, zajedno sa svojom 13-godišnjom kćerkom Giannom te još sedam osoba (EPA)

Forenzičari su službeno identificirali tijelo bivšeg košarkaša LA Lakersa Kobea Bryanta (41) među ostacima helikoptera koji se u nedjelju srušio na brežuljku u okolini Los Angelesa, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Bivša zvijezda NBA lige identificirana je pomoću otisaka prstiju, kao i ostaci još tri osobe čiji su ostaci raspršeni na približno 200 metara zbog udara letjelice o tlo pri velikoj brzini, objavili su stručnjaci Odbora za sigurnost u saobraćaju (NTSB).

Forenzičari su se služili dronovima za pregled terena, ali i kako bi utvrdili tačno kretanje helikoptera.

Crna kutija

Trenutno traje istraga, koja obuhvata i razgovore s pripadnicima kontrole leta kako bi se utvrdile tačne okolnosti pada helikoptera u kojem su stradali Bryant, njegova 13-godišnja kćerka i još sedam osoba.

Iz NTSB-a su danas saopćili da bi nepostojanje crne kutije u tom helikopteru moglo omesti istragu, prenosi agencija Tanjug, pozivajući se na američke medije.

Istražioci su rekli da helikopter, koji je udario u brdo i raspao se, nije imao ni sistem za upozorenja za izbjegavanje terena, za što ta agencija već duže vremena predlaže da bude standard, prenosi The Washington Post.

Jennifer Homendy, koja predvodi istragu, rekla je da bi istrazi znatno pomoglo da je helikopter imao crnu kutiju.

Za novi logo NBA

Više od 1,5 miliona ljudi potpisalo je peticiju na internetu da silueta poginulog Bryanta postane novi logo NBA lige.

Peticiju je pokrenuo jedan navijač Los Angeles Lakersa, kluba u kojem je Bryant proveo cijelu karijeru.

Potpisi se prikupljaju na sajtu Change.org, a organizatori su ostali šokirani brojem koji je prikupljen u manje od 24 sata akcije.

“Naš cilj bio je prikupiti približno 500.000 potpisa, međutim, već sada ih imamo triput više, a stalno dolaze novi. Želimo duboko zahvaliti svima koji su dali doprinos potpisivanjem i donacijom peticiji. Nadam se da će se našim naporom ostvariti naš san i da ćemo moći vidjeti Kobea Bryanta ugraviranog u logo NBA”, napisao je pokretač akcije.

Aktualni NBA logo osmislio je Alan Siegel 1969. objedinjujući siluetu zvijezde LA Lakersa Jerryja Westa s fotografije koju je snimio Wen Roberts.

Izvor: Agencije