Slučaj WikiLeaks: Chelsea Manning ponovo mora u zatvor

Chelsea Mannig je sudiji rekla da bi radije 'umrla od glad'” nego da sarađuje s tužiocima (EPA)

Bivšoj obavještajnoj analitičarki američke vojske Chelsea Manning je naloženo da se vrati u zatvor zbog odbijanja da svjedoči pred velikom porotom o WikiLeaks, pošto je sudiji rekla da bi radije “umrla od gladi” nego da sarađuje s tužiocima. 

Sudija joj je naredio da ostane u zatvoru u Alexandriji ili dok ne pristane da svjedoči ili dok mandat velike porote ne istekne za 18 mjeseci.

On joj je također izrekao novčane kazne u iznosu od 500 dolara dnevno koje će početi da se naplaćuju nakon 30 dana i 1.000 dolara dnevno nakon 60 dana.

Chelsea Manning je već provela dva mjeseca u zatvoru zbog odbijanja prethodnog poziva da svjedoči pred velikom porotom koja je istraživala slučaj WikiLeaks.

Ona je puštena prošle sedmice kada je istekao mandat velike porote, ali su joj tužioci ubrzo uručili novi sudski poziv za svjedočenje. 

Tvrdi da je cijeli proces neprihvatljiv

Manning je iznijela više razloga za odbijanje da svjedoči, ali u osnovi, navodi da cijeli proces velike porote smatra neprihvatljivim. 

Advokati Chelsea Manning tvrde da ona ne bi trebala biti u zatvoru jer je dokazala da će odbiti da svjedoči bez obzira na to koliko dugo je iza rešetaka. 

Prema saveznom zakonu, osoba koja odbije da svjedoči može da bude osuđena samo ako postoji razumna mogućnost da će je zatvaranje prisiliti na svedočenje.

Ako sudija utvrdi da je zatvaranje kazna za Manning, a ne korekcija ponašanja, ona neće otići u zatvor.

Izvor: Agencije