Slučaj Štrpci: Zatraženo pražnjenje Perućca

Poslije skoro 22 godine slučaj otmice 20 osoba iz voza na relaciji Beograd-Bar u mjestu Štrpci počinje da dobija razrješenje.

Nakon hapšenja 15 osoba u petak, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tražit će da se isprazni jezero Perućac, jer vjeruju da bi posmrtni ostaci ubijenih u slučaju Štrpci mogli da se nalaze upravo u tom jezeru.

Iz Tužilaštva BiH je također saopćeno da će tokom dana uputiti prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za svih 10 osumnjičenih za ratni zločin u Štrpcima i Višegradu.

U Srbiji je jučer određen pritvor do 30 dana za petero uhapšenih u toj državi.

Iz tužilaštava BiH i Srbije tvrde da su spremni do kraja istražiti zločine. U bh. tužilaštvu sumnjaju da jezero Perućac između Bosne i Hercegovine i Srbije kod Bajine Bašte, krije tijela brojnih ubijenih, među njima i otetih iz voza u Štrpcima, javio je reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

“S obzirom na to da se za posmrtnim ostacima 16 žrtava još uvijek traga, bh. Tužilaštvo će u narednom periodu insistirati kod nadležnih institucija BiH i Srbije, da se nastavi traženje nestalih na lokaciji Perućac, te da se u te svrhe izvrši pražnjenje jezera u potrazi za posmrtnim ostacima”, rekao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Ako se to zaista desi, kažu iz Instituta za nestale osobe u BiH, bio bi to izuzetno veliki korak naprijed u procesu traženja nestalih.

Amor Mašović iz Instituta za nestale osobe je kazao: “Ukoliko se to zaista desi, to bi bila kolosalna stvar. Mi smo u potrazi za još više od 500 Višegrađana. Uglavnom, osoba ženskog pola i djece koji su završili svoje živote u jezeru Perućac, uključujući i kidnapovane osobe iz voza u Štrpcima. Isušivanje jezera Perućac bi moglo dovesti do rješavanja nekih veoma značajnih slučajeva za regionalne odnose. Podsjećam da su u tom jezeru pronađeni i Albanci s Kosova. I taj slučaj nikad nije zatvoren.”

Odluka Srbije

Eventualnu odluku o pražnjenju jezera treba donijeti Tužilaštvo Srbije i onda uputiti zahtjev Elektroprivredi te zemlje.

“Kažu da nije realno da se taj zahtjev ispuni prije proljeća, jer bi onda Elektroprivreda ostala bez dijela postrojenja tokom zime. Do sada su u jezeru Perućac pronađeni ostaci 373 tijela”, izvijestio je Kajan.

Hapšenje za zločin u Štrpcima je dobra vijest, prije svega za porodice otetih i ubijenih. Čekali su više od dvije decenije na privođenje odgovornih za ovaj zločin. No, to nije kraj priče.

Sin ubijenog, Damir Ličina je kazao: “Volio bih da me iznenadi i vijest da su organizatori uhapšeni i da odgovaraju. Neko je morao sve to organizovati. Iskreno se nadam da će se to nekada  desiti. No, kako prolazi vrijeme, tako, čak i prirodno može da bude da ne bude tih organizatora”

Srbijanski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da se na ovakav rasplet slučaja Štrpci čekalo godinama, pored ostalog i zbog opstrukcije državnih organa tog vremena.

“Prije dvije godine kada je intenziviran, da ne kažem ponovo pokrenut rad po tom predmetu, između ostalog je zamenjen policijski tim koji je radio na tom predmetu, što se tiče Srbije”, pojasnio je Vukčević.

Za otmicu i ubistvo putnika u Štrpcima za sada je odgovarao jedino Nebojša Ranisavljević, iz Despotovca u Srbiji.  On je osuđen na 15 godina zatvora. Godine 2011. pušten je na slobodu.

Izvor: Al Jazeera