Slučaj Šešeljevih saradnika: Meron imenovao sutkinju

Vjerica Radeta (desno) neprimjereno je komentirala smrt Hatidže Mehmedović (Tanjug)

Predsjednik Mehanizma za krivične sudove Theodor Meron imenovao je sutkinju Aminattu Lois Runeni N'gum da vodi slučaj protiv dvoje radikala iz Srbije, Vjerice Radete i Petra Jojića, optuženih za zastrašivanje svjedoka u postupku koji je vođen protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, prenosi agencija Tanjug.

U odluci koja je danas objavljena, Meron je podsjetio kako je Mehanizam ovlašten da vodi i okonča slučajeve u kojima je podignuta optužnica pred Haškim tribunalom, a koji je 30. novembra okončao svoj rad.

U skladu sa Statutom Mehanizma i Pravilima o postupku i dokazima, predsjednik Mehanizma je slučaj dodijelio sutkinji Aminati Lois Runeni N'gum.

Crvena potjernica

Radeta i Jojić optuženi su za krivično djelo nepoštovanja suda, odnosno, jer su navodno zastrašivali svjedoke u slučaju protiv predsjednika SRS-a Vojislava Šešelja, koji je pred Tribunalom prvostepeno oslobođen optužbi za ratne zločine.

Pošto su pravosudni organi Srbije konstatirali kako nema uvjeta za njihovo izručenje, jer ni statut Vijeća sigurnosti UN-a o radu Tribunala, kao ni srbijanski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviđaju to krivično djelo, Srbija nije postupila po nalozima Tribunala za njihovo hapšenje i izručenje koji su izdati u januaru 2015. godine.

Za Jojićem i Radetom, po naredbi Tribunala, raspisane su crvene Interpolove potjernice sa nalogom za hapšenje.

Treći optuženi u ovom slučaju, Jovo Ostojić je preminuo, pa je protiv njega postupak obustavljen.

Pretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju 31. marta 2016. oslobodilo je Šešelja krivice po svih devet tačaka optužnice kojom su mu stavljani na teret zločini protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Optužnicom se navodi da je Šešelj, između ostalog, počinio ove zločine, uključujući i kroz učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj prisilno uklanjanje većine nesrpskog stanovništva iz dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine.

Izvor: Agencije