Slučaj ‘Sefić’: Očevi došli, advokat optuženog pogriješio termin

Nesreća se dogodila 10. oktobra 2016, kada su smrtno stradale Selma Agić i Edita Malkoč (Arhiva)

Enes Malkoč sinoć u 23 sata krenuo je sa sjevera Bosne i Hercegovine, iz Bosanske Krupe, za Sarajevo, gdje je zakazano ročište na suđenju optuženom za smrt njegove kćerke prije dvije godine. Tokom puta je i zapostio, sveti je muslimanski mjesec ramazan, tokom kojeg se traži i dobija pravda.

Jutros nije bilo priče o pravdi na Kantonalnom sudu u Sarajevu jer je Enesu Malkoču i Amiru Agiću, očevima Edite Malkoč i Selme Agić, u 9:05 rečeno da je ročište odgođeno zbog nedolaska advokata jednog od optuženih, koji je rekao da je unio – pogrešan datum za ročište.

Riječ je o slučaju Sanjina Sefića, višestruko kažnjavanog mladića, koji je optužen da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, vozeći automobil Volkswagen Golf 6 brzinom gotovo 105 km/h Ulicom Zmaja od Bosne u Sarajevu i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Istovremeno se Sara Sefić, Dino Alić i Amar Salihović terete da su iste noći pomogli Sanjinu u bijegu iz Bosne i Hercegovine.

Malkoč inače malo govori za medije, no Agić pristaje na razgovor. Na pitanje kako njih dvojica podnose sva današnja događanja kratko kaže: “Nikako”, pa onda za Al Jazeeru kaže:

“Došli smo kući kod mene u Bugojno, Enes će krenuti u 16 sati nazad, sinoć je krenuo u 23, večeras će kući doći oko 21… Možete zamisliti kako je, cijeli dan putuje i posti… Dođemo u Sarajevo i tu nas ponizi kompletno Sarajevo, kompletna država. Ne mislim tu na ljude dobre, ali imaju oni koji nemaju karaktera, ljudskosti, ničega… Svaki put je gore i gore. Danas je bila katastrofa. Oni su ovo napravili smišljeno jer su vidjeli koliko je ljudi došlo, javili su Karkinu da ne dođe i da odgode suđenje, 100 posto sam uvjeren da je to tako…”

Stid i izvinjenje

Da su nečija djeca, svi bi se digli na noge

Bi li bilo drugačije da su žrtve iz redova političkih sila ili ekonomskih moćnika?

“To je pravo pitanje. Ko bi se smio ovako ponašati? Da smo Enes i ja neke kabadahije, da imamo novaca, moć, ne bi se oni ovako odnosili prema nama, ali nemamo novaca ni moći. Da su nečija djeca, svi bi se digli na noge, a ovako se niko ne pojavljuje. Ko je došao od političara na Memićev skup? Niko!”, kategoričan je Agić.

Dalje kaže da je najstrašnija činjenica da se dopušta ovakvo ponašanje i događanja bez sankcija.

“Advokati vide da im prolazi, jer nema države i niko nas ne štiti. Pa, tužiteljica nas ništa ne pita, a zastupa nas! Ona kao da njih zastupa, a ne nas, to je najžalosnije! Još se buni što sam bio na protestu kod g. Memića. Ja sam bio da ga podržim jer ima sličan slučaj kao mi, odnosno gori.”

Kako gori?

“Mi znamo ko je šta napravio, a ne možemo dokazati. Šta će onda Memić? On prvo da uganja ko je uradio, pa šta će uraditi… Kod nas sve čisto, čovjek pobjegao sa lica mjesta da ne pomogne, iz države, ne prizna državu i neće da se vrati i oni mu sude godinu i po…”

Kontaktirali smo i s advokatom Karkinom, koji nam je potvrdio da je razlog njegovog nedolaska na sud “pogrešan upis u advokatski rokovnik, nisam upisao dobar termin”.

“To je jedini razlog doista, sa dubokim žaljenjem i kajanjem prema porodicama, bez ikakve zle namjere, bez ičega malicioznog, jednostavno – nemar prilikom upisa u rokovnik, nisam upisao dobar termin i to je jedini razlog”, govori on.

“Zamolio bih vas da uputite javno izvinjenje porodicama, kajem se i stid me danas izaći na ulicu… Izvinjavam se i javnosti i kompletnom pravosudnom sistemu, nemam šta drugo da kažem. Nije ovo opravdanje, moja je ovo greška. Porodica je stekla pogrešan utisak da ja to namjerno radim, ali nemam razloga za to, to je van pameti.”

Dodaje da unaprijed pristaje na svaku sankciju i još jednom ističe da je “100 posto kriv”.

Agić odgovara da će advokata odbrane biti “još više stid”.

“Ja ne stajem na ovome, idemo dalje. Čuo sam se sa jednim zastupnikom u državnom Parlamentu, pokrenut će zastupničko pitanje šta radi tužilaštvo, sud, šta se radi… Sada idemo punom parom u napade. Do sada smo moj prijatelj Enes i ja šutili dostojanstveno. To što smo do sada izlazili u javnost smo radili da se ne bi zataškalo. Mislili smo da će to ići ljudski, kako treba… Karkin zaboravio treći put? Sudija ga kazni sa 4.000 maraka kazne, on se žali gdje treba i oni ga oslobode toga…”

Žalba i kazne nestaju

Današnje događanje nije jedinstveno u samom ovom slučaju, a kamoli u pravosudnom sistemu. Advokatica porodica Agić i Malkoč Adela Duraković dala nam je nešto više podataka i rekla da se danas dogodila zloupotreba postupka i da je nanesena nenadoknadiva šteta porodicama oštećenih.

“Nije ovo prvi put da se odgađa ročište zbog nedolaska bilo koga, bilo da je riječ o nekome od optuženih (barem ovih što su na slobodi) ili o nedolasku nekog od advokata. Par puta nije došao Omar Mehmedbašić, odnosno njegova zamjena, dva-tri puta nije dolazio Karkin, nikad nikakvo objašnjenje porodicama nije došlo, niti izvinjenje”, govori ona za naš portal.

Pitali smo je o kaznama u ovakvim slučajevima i, naravno, mogu li se izbjeći.

“Po Zakonu o krivičnom postupku u FBiH imaju predviđene kazne za advokate koji se neopravdano ne odazovu ročištu koje je zakazano. Kazne se kreću između 1.000 i 5.000 maraka (500 i 2.500 eura). Mislim da je Karkin dva puta kažnjavan. Vi na svaku odluku suda imate pravo žalbe, to je ustavno pravo. Obzirom da se u ovakvim slučajevima izdaje rješenje, onda imate pravo žalbe drugostepenom organu koji odlučuje.”

“Mi imamo i informaciju da te kazne nikada nisu postale pravosnažne jer je Žalbeni sud usvojio žalbu i da nijedna kazna nije plaćena. To na neki način daje ohrabrenje da se ovako postupa u ovakvim ozbiljnim postupcima.”

Cijeli proces sa svakim ročištem nanosi bol porodicama djevojaka.

“Porodice loše podnose sve, danas smo izašli poniženi. Redovno se odazivamo i dolazimo, dođete vi, a neko drugi se ne pojavi, ne opravda što ga nema, ne javlja se na telefon, nedostupan je… Onda kad izađete, grozno se osjećate. Porodicama je stalo da se postupak okonča, njima je ovo produženje agonije.”

Zajednički protesti

Sljedeće ročište zakazano je za 29. maj, za četiri radna dana, ističe Agić i govori da se “ipak može zakazati za četiri, a ne za 28 dana, kao prošli put.”

“Ako ne uspijemo ništa učiniti do poslije Bajrama, g. Memić (Muriz Memić, otac Dženana Memića, koji je nastradao 7. februara 2016. u Velikoj aleji na Ilidži kad je zadobio smrtonosne povrede od kojih je preminuo sedam dana kasnije) i mi ćemo organizovati zajedničke proteste. Već me zvao ovaj zastupnik da se dogovorimo za dalje, posavjetovat ću se sa njim šta dalje da radim”, govori on za Al Jazeeru i nastavlja:

“Idemo na državu, u glavu, ovo je država kriva za ovo. Krivi su političari u vrhu, a ne ovi mali ‘irgeti’, oni su krivi što je Sanjin Sefić zgazio naše djevojke, nije on već oni što su ga napravili. Pustili ga da ima kazni nekoliko hiljada, ne bi se ovako ponašao da ih je morao platiti. Da Karkinu naplate kaznu, on bi bio prvi pred sudom da ne mora platiti kaznu.”

Izvor: Al Jazeera