Slučaj ‘Savamala’: Novčana kazna Tužilaštvu zbog prikrivanja informacija

Od sedam rješenja kojima je povjerenik naložio VJT-u da podnosiocima zahtjeva dostavi informacije pet se odnosi na slučaj 'Savamala' (Arhiva)

Zbog prikrivanja informacija od javnosti, prvenstveno vezanih za slučaj “Savamala“, Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu mora uplatiti milion dinara (približno 8400 eura) u republički budžet, javljaju mediji iz Srbije i dodaju da upravo toliko iznose kazne koje je tokom 2017. ovoj instituciji izrekao povjerenik za informacije od javnog značaja.

Od sedam rješenja kojima je povjerenik naložio VJT-u da podnosiocima zahtjeva dostavi informacije pet se odnosi na slučaj “Savamala”, piše list Danas. Tako je Tužilaštvo tražiocima informacije odbilo dostaviti biografiju postupajuće zamjenice višeg javnog tužioca Sanje Đurić, kao i kopiju izvještaja koji je Direkcija policije poslala VJT-u vezano za istragu rušenja u Hercegovačkoj ulici.

Intervencija povjerenika bila je neophodna i zbog toga što Tužilaštvo nije željelo otkriti brojeve dokumenata kojima je postupajuća zamjenica tužioca o odbijanju policije da postupi po njenim nalozima obavijestila višeg javnog tužioca, ministra unutrašnjih poslova, Vladu i Narodnu skupštinu.

Isti slučaj bio je i s djelovodnim brojevima disciplinskih prijava koje su iz istog razloga, navodno, podnesene protiv službenika policije koji su se oglušili o urgencije Tužilaštva.

Dva puta po pet kazni

Međutim, pet od sedam ovogodišnjih rješenja povjerenika Tužilaštvo je odlučilo ignorisati. Iz tog razloga povjerenik je VJT-u izrekao pet kazni u iznosu 20.000 dinara (168 eura), a nakon što ni to nije pomoglo, još pet u iznosu 180.000 dinara (1513 eura).

Kad se sve ove kazne saberu, dobije se cifra od milion dinara, koje je Tužilaštvo moralo platiti zbog odbijanja da javnosti dostavi informacije.

Dodatni je problem što, prema podacima iz kancelarije povjerenika, Tužilaštvo kazne nije platilo iako su rokovi za to odavno probijeni.

Osim o “Savamali”, povjerenik je VJT-u u ovoj godini naložio da portalu Pištaljka dostavi informacije o toku istrage protiv gradonačelnika Beograda Siniše Malog, ali i da neimenovanom advokatu dostavi podatke o angažovanju branioca po službenoj dužnosti.

U prošloj godini dva rješenja povjerenika odnosila su se na slučaj “Helikopter”.

Izvor: Agencije