Slučaj ‘Respiratori’: Solak spreman na suspenziju

Pretresi zbog sporne kupovine respiratora iz Kine (Fena)

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) i načelnik Federalnog štaba Civilne zaštite, izjavio je u utorak navečer kako je predložio Vladi entiteta Federacija Bosne i Hercegovine da ga “privremeno preventivno suspenduje dok se istraga [o kupovini respiratora iz Kine] ne okonča i ne utvrdi moja potpuna nevinost”.

Oglasio se nakon što su ranije u utorak pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili pretrese prostorije FUCZ u sarajevskom naselju Stup, kao i prostorije firme “FH Srebrena malina” u Vogošći.

Solak je u pismu javnosti naveo da je u procesu nabavke respiratora ugovor potpisan s “kompanijom koja je jedina mogla garantovati da će nam respiratori stići u traženom roku”.

“Što se tiče svih ostalih pitanja o dobavljaču, profitima i procesu odlučivanja, nadam se da će sudski organi ubrzo dati svoje konačno mišljenje. Jedino što vjerujem i očekujem je da će ono biti proizvod činjenica i dokaza, a ne špekulacija i proizvoljnih kvalifikacija i stavova.”

Sumnje u nezakonite radnje

“Duboko sam svjestan svoje odgovornosti i funkcije koju obnašam. Ne želeći da na bilo koji način umanjim sjajan posao koji je odradila Federalna uprava Civilne zaštite, Federalni štab Civilne zaštite i cijela federalna vlada, predložio sam da me Vlada Federacije privremeno preventivno suspenduje dok se istraga ne okonča i ne utvrdi moja potpuna nevinost”, izjavio je Solak.

Glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović kazao je za sarajevski portal Klix.ba da su tokom pretresa izuzeti određeni predmeti, koji bi trebali pomoći u istrazi, te da će više informacija biti poznato naknadno.

Naglasio je da će “više informacija biti poznato nakon završetka aktivnosti”.

“Bitno je napomenuti da se navedeni pretresi vrše zbog određenih sumnji u nezakonite radnje prilikom uvoza respiratora“, rekao je Miladinović.

Nedavno je SIPA, kako podsjećaju bh. mediji, od aerodromske službe u Sarajevu, kao i tamošnje carinske ispostave, tražila kompletnu papirologiju vezanu za nabavku medicinske opreme iz proteklog perioda.

Tužilaštvo BiH preuzelo istragu

U ponedjeljak je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odlučilo preuzeti od Tužilaštva Kantona Sarajevo istragu o slučaju vezanom za nabavku respiratora.

Ugovor vrijedan 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,8 miliona eura) potpisali su direktor FUCZ Solak i vlasnik firme “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Navodi se da su u nabavci respiratora sporni cijena aparata, koja od početka nije transparentna, potom njihov kvalitet, činjenica da medicinsku opremu nabavlja poljoprivredna kompanija, koja nije bila registrirana u sistemu javnih nabavki.

Hodžićeva kompanija dobila je dozvolu od Agencije za lijekove i medicinska sredstva da može uvesti medicinsku opremu tek nakon što je ugovor o nabavci opreme potpisan.

Veliku buru u Bosni i Hercegovini podigla je kupovina 80 od 100 navedenih respiratora iz Kine.

Uređaji su još u kutijama jer firma Sono Medical, čiji bi stručnjaci, navodno, trebali pregledati respiratore, čeka da za taj proces budu osigurani zakonom predviđeni uvjeti.

Izvor: Agencije