Slučaj ‘Reket’: Janeva dobila sedam, Jovanovski devet godina zatvora

Bojan Jovanovski osuđen je danas u Skoplju na devet godina zatvora u slučaju “Reket”, a razriješena makedonska specijalna tužiteljica Katica Janeva na sedam godina, prenosi agencija Beta.

Prvostepenu presudu je saopćila sutkinja Krivičnog suda u Skoplju Vaska Nikolovska-Masevska u prisustvu Jovanovskog koji je doveden iz pritvora, dok Janeva nije došla na izricanje presude.

Nikolovska-Masevska je rekla kako je Jovanovski osuđen za krivična djela “protivzakonit uticaj” i “pranje novca”, a bivša specijalna tužiteljica za “prisluškivanje, te zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja”.

Suđenje u slučaju “Reket”, koje je izazvalo veliku pažnju javnosti, počelo je 3. decembra prošle godine. Osim Jovanovskog i Janeve, bio je optužen i Zoran Milevski koji je na prvom ročištu priznao krivicu i dobio tri godine zatvora.

Oduzeta imovina

Prema optužnici, Jovanovski, Janeva i Milevski su od novembra 2018. do aprila 2019. uzeli 1,55 miliona eura od jednog od najbogatijih Makedonaca Jordana Kamčeva, da mu se zauzvrat “olakša pozicija” u predmetu Specijalnog tužilaštva “Imperija” u kojem je bio prvoosumnjičeni.

Jovanovski i Milevski su uhapšeni 15. jula prošle godine, kada je Tužilaštvo za organizirani kriminal Sjeverne Makedonije otvorilo istragu za slučaj nazvan “Reket”, a Janeva je uhapšena 21. augusta.

U istražnom zatvoru u Skoplju ostao je jedino Jovanovski dok je Janeva stavljena u kućni pritvor. Milevski je pušten na slobodu do pravosnažnosti presude.

Prema presudi, Jovanovskom će biti konfiskovani skupi brendovi smješteni u 70 vreća, umjetničke slike koje su mu oduzete na početku istrage, namještaj koji je kupio puštanjem u opticaj novca dobijenih od reketa i 12.000 eura koji su pronađeni kod njega, dodaje Beta.

Izvor: Agencije