Oglasi

Slučaj 'Potočari': Suđenje policajcima počinje 28. maja

Suđenje će biti javno i tada će okrivljeni policajci Milan Dumanović i Mladen Trbović iznijeti svoju odbranu.
Policajci se terete za krivično djelo 'odavanje službene tajne', koja se tiče sigurnosti Aleksandra VučićaArhiva

Viši sud u Beogradu zakazao je za 28. maj početak suđenja dvojici policajaca osumnjičenih za odavanje službene tajne u vezi s njihovim aktivnostima tokom posjete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića Potočarima kod Srebrenice.

Suđenje će, kako je saopćeno, biti javno i tada će optuženi policajci Milan Dumanović i Mladen Trbović iznijeti svoju odbranu.

Oni se terete za krivično djelo "odavanje službene tajne", koja se tiče sigurnosti tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsjednika Srbije Vučića.

Trbović i Dumanović su uhapšeni nakon što su u izjavi za Al Jazeeru potvrdili kako su, kao policijski službenici Srbije, po usmenom naređenju nadležnih, bez legitimacije i naoružanja, poslati na tajni zadatak u Potočare u Bosni i Hercegovini 11. jula 2015. godine, kada je Vučić napadnut.

Advokat: ovo je osvetnička kampanja

Tužilaštvo je tražilo da javnost bude isključena iz ovog procesa te da se ne saslušavaju visoki policijski funkcioneri, čemu se odbrana usprotivila.

"Sud može isključiti javnost, ali ne može isključiti raspravu, a to tužilac hoće. Ne postoji nijedan razlog zbog koga bi sud mogao isključiti raspravu", istakao je advokat odbrane Sead Spahović.

"Ako nam sud dopusti da izvodimo dokaze, mi ćemo se lako odbraniti. Jer, tu nema djela. To je osvetnička kampanja protiv ljudi čija svrha je isključivo zastrašivanje ostalih", rekao je Spahović. 

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.