Slučaj Pistorius: Tužitelji se mogu žaliti

Pistorius je prije sedam sedmica osuđen na pet godina zatvora, dok su tužitelji tražili dvostruko veću kaznu (AP)

Južnoafrička sutkinja Thokozile Masipa odobrila je u srijedu tužiteljstvu da podnese žalbu na presudu kojom je slavni paraolimpijac Oscar Pistorius osuđen na petogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva iz nehata svoje djevojke na Valentinovo 2013. godine, prenose agencije.

Masipa je na suđenju okončanom prije sedam sedmica oslobodila Pistoriusa optužbe za ubistvo s predumišljajem i proglasila ga krivim za ubistvo iz nehata Reeve Steenkamp.

Pistorius je osuđen na pet godina zatvora. Tužiteljstvo je na jučerašnjoj raspravi uložilo žalbu na tu presudu smatrajući da je kazna “šokantno neprimjerena”, a prema južnoafričkim zakonima tu žalbu mora odobriti i sudija u slučaju.

Tužiteljstvo je naglasilo da je sud u presudi trebao više uzeti u obzir posljedice Pistoriusova čina.

“Na temelju svih činjenica, možda bi se moglo reći da je element milosrđa previše uzet u obzir kod donošenja presude. Posljedice njegovog čina trebalo je više uzeti u obzir”, rekao je tužitelj Gerrie Nel.

Odluka za šest mjeseci

Masipina odluka znači da tužiteljstvo može podnijeti žabu na presudu Vrhovnom žalbenom sudu u Bloemfonteinu, prenosi AFP.

Pistorius je 14. februara 2013. ubio svoju djevojku hicima iz pištolja kroz zatvorena vrata kupaonice u svom domu u Pretoriji. Masipa je prihvatila njegovu verziju prema kojoj je djevojku zamijenio za provalnika, te ga je osudila za ubistvo iz nehata.

Očekuje se da će Vrhovni žalbeni sud donijeti odluku o žalbi za oko šest mjeseci, nakon što čuje argumente tužiteljstva i odbrane. Tokom te rasprave na sudu se neće pojaviti ni Pistorius niti drugi svjedoci.

Tužiteljstvo je za Pistoriusa tražilo osuđujuću presudu za ubistvo s predumišljajem koje predviđa kazne i do 15 godina zatvora.

Izvor: Agencije