Slučaj ‘Luka Beograd’: Tužilaštvo najavljuje žalbu

Suđenje Bubalu i ostalima počelo je u julu 2014. godine (Al Jazeera)

Tužilaštvo za organizovani kriminal najavilo je večeras da će uložiti žalbu na presudu kojom su danas bivši ministar privrede i privatizacije Srbije Predrag Bubalo i ostali optuženi oslobođeni optužbi za zloupotrebe prilikom prodaje državnog paketa dionica Luke Beograd.

U Tužilaštvu za Tanjug preciziraju da će žalba biti uložena nakon prijema pisanog otpravka presude i njene analize. 

Specijalni sud u Beogradu ranije je objavio da nije pronašao dovoljno dokaza za zloupotrebu službenog položaja prilikom prodaje državnih dionica u Luci Beograd preduzeću Worldfin iz Luksemburga 2005. godine.

Advokati odbrane u slučaju Predraga Bubala zadovoljni su oslobađajućom presudom i nadaju se da će nju potvrditi i Apelacijski sud jer su, kako smatraju, optužbe tužilaštva neodržive.

Vučević: ‘Pljačkaške privatizacije’

Gradonačelnik Novog Sada i potpredsjednik SNS-a Miloš Vučević reagovao je na današnju presudu, uz tvrdnju da ishod “nema smisla”.

Istakao je da govori kao pravnik i običan građanin.

“Gospodo sudije, pitam vas ono što se narod Srbije pita svakoga dana: kada ćete početi da sudite po zakonima Republike Srbije, pravu i pravdi, a ne po sumi novca koju dobijate od DOS-ovskih osvedočenih lopova, koji su sproveli najmonstruoznije pljačkaške privatizacije?”, kazao je Vučević i postavio pitanje: “Koliko košta vaš obraz i vaša čast da nas sve ubeđujete da lopovi nisu lopovi?”

Predsednik Visokog saveta sudstva i Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević kazao je da će se to telo sutra oglasiti o Vučevićevom “napadu na pravosuđe”, dodavši kako niko do sada na takav način nije komentarisao rad suda.

Bubalo nije želeo da daje izjave medijima posle presude ispred Specijalnog suda u Beogradu, ali su to učinili njegovi branioci.

“Sud je našao da im nije dokazana krivica i to je… da tako kažem: okončano je prvo poluvreme. Tužilaštvo će se sigurno žaliti, imaćemo drugostepeni postupak. Videćemo kako će se to okončati. Odbrana je zadovoljna i nadamo se da ćemo uspeti da održimo oslobađajuću presudu”, rekao je Vladimir Gajić, advokat Predraga Bubala.

Zloupotreba službenog položaja

Suđenje Bubalu i ostalima počelo je u julu 2014, kad je bivši ministar iznio odbranu i negirao optužbe za zloupotrebu službenog položaja.

Luka Beograd prodana je 2005. godine firmi Worldfin iz Luksemburga, čiji je vlasnik Milan Beko, koji je u ovom postupku bio svjedok.

Biznismen je rekao da mu je kupovina Luke bio jedan od najgorih poslova u životu i da se pokajao što je u njega ušao.

U septembru ove godine Luka Beograd oglasila je prodaju pojedine imovine društva, kao i imovinu prve i druge grupe povezanih lica.

Izvor: Agencije