Slučaj Litvinjenko i interesi diplomatije

Advokati koji zastupaju udovicu Aleksandra Litvinjenka optužuju Veliku Britaniju i Rusiju za pokušaj sprečavanja istrage o njegovoj smrti zbog zaštite trgovačkih odnosa.

Bivši agent ruske službe sigurnosti otrovan je radioaktivnim polonijem u Londonu 2006. godine, a britanska Vlada sada želi spriječiti objavljivanje informacija o incidentu. 

Kako iz Londona javlja reporter Al Jazeere Laurence Lee, najviši britanski sud uskoro bi mogao odgovoriti na pitanje kada je pravda važnija od interesa Vlade.

Litvinjenko je bio Rus, misteriozno otrovan u Velikoj Britaniji prije sedam godina. Pokazalo se da je bio britanski tajni agent.

Uskoro istraga

Tvrdi se da je špijunirao rusku mafiju i pokušavao dokazati veze između podzemlja i predsjednika Vladimira Putina, zbog čega je Kremlj naručio njegovo ubistvo.

Uskoro bi trebala početi istraga o njegovoj smrti. Kada se saznalo da je Litvinjenko bio britanski špijun, mnogi su zatražili da britanska tajna služba objavi dokaze o slučaju. A to je ono što pokušavaju spriječiti.

“Britanski Foreign Office tvrdi da nije u interesu javnosti tražiti od pripadnika službi sigurnosti da objave dokaze pred javnim sudom. Ali, to je, insistiraju advokati udovice Litvinjenka, samo dimna zavjesa. Kažu da britanska Vlada, zapravo, ne želi ugroziti trgovačke veze s Rusijom i da bi, ako se na javnom sudu pokaže da je Kremlj na neki način umiješan u smrt Litvinjenka, moglo doći do diplomatskih incidenata. Sve je počelo izgledati, tvrde oni, kao da se mrtvozornik našao pritisnut između dvije zemlje”, izvještava Lee.

Logika kaže da čak i ako britanska i ruska vlada nisu u prijateljskim odnosima, imaju razloge za zataškavanje ovog slučaja – Kremlj kako bi se zaštitio od optužbi za zločin, a Velika Britanija kako bi zaštitila ekonomiju.

Gušenje demokratskog društva

Na pitanje da li je zabrinuta da bi britanska Vlada mogla više brinuti o trgovini nego istini o smrti njenog supruga, Marina Litvinjenko, udovica ubijenog, kaže: “Svi su govorili o pismu Williama Haguea, britanskog ministra vanjskih poslova. Razgovarano je o tome zašto je tražio da se svi dokumenti proglase povjerljivim, zašto smatra da bi mogli izazvati probleme kad je riječ o međunarodnim odnosima.”

Alex Goldfarb, prijatelj porodice Litvinjenko, kaže: “Ovo je klasičan slučaj gušenja demokratskog društva, jer je došlo do sukoba između interesa Vlade i principa tog društva. Dakle, šta je važnije, interesi ili principi?”

Ako se želite pridružiti sigurnosnoj službi MI6, morate prihvatiti mogućnost žrtvovanja vlastitog života za posao. A ako je Marina Litvinjenko u pravu, to znači i da morate prihvatiti mogućnost da će Vlada zaštititi vaše ubice – u interesu međunarodne diplomatije.

Izvor: Al Jazeera