Slučaj Khashoggi: Turska traži hapšenje dvojice saudijskih zvaničnika

Recep Tayyip Erdogan tvrdi da su Saudijci odbili pomoći turskim istražiteljima koji su tražili informacije o Jamalu Khashoggiju (Arhiva)

U okviru istrage o smrti saudijskog novinara Jamala Khashoggija, tužilaštvo u Istanbulu je zatražilo hapšenje dvojice saudijskih zvaničnika, za koje se vjeruje da su povezani s ubistvom novinara, javlja Anadolija.

Sud u Istanbulu je razmotrio zahtjev tužilaštva i izdao naloge za hapšenje bivšeg potpredsjednika saudijske obavještajne službe Ahmeda al-Asirija i Sauda al-Qahtanija, bivšeg savjetnika saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammada bin Salmana.

Odluka tužilaštva da izda nalog za hapšenje ove dvije osobe, kako prenosi Reuters, odražava sumnju turskih zvaničnika da saudijske vlasti neće preduzimati formalne akcije protiv njih.

Jamal Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu.

Saudijci odbili pomoći istražiteljima

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je prije tri dana od Saudijske Arabije zatražio da izruči osumnjičene za Khashoggijevo ubistvo te je dodao da su Saudijci odbili pomoći turskim istražiteljima koji su tražili informacije o tome gdje se nalazi Khashoggijevo tijelo i identitete onih koji su navodno pomagali u ubistvu.

Izvor: Agencije