Slučaj Khashoggi: Saudijski tužilac traži smrtnu kaznu za pet optuženih

Jamal Khashoggi ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu (Arhiva)

Državni tužilac Saudijske Arabije Saud al-Mojeb izjavio je da traži smrtnu kaznu za pet od 11 osoba optuženih za ubistvo novinara Jamala Khashoggija, javio je Reuters, no, nije objavio njihova imena.

Na konferenciji za novinare u Rijadu, al-Mojeb je potvrdio da je Khashoggi, novinar Washington Posta, kritičar politike Saudijske Arabije i prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, ubijen 2. oktobra u konzulatu ove zemlje u Istanbulu u borbi oko smrtonosne injekcije, te da je njegovo tijelo raskomadano i iznijeto iz zgrade.

Osoba koja je naredila ubistvo Khashoggija je vođa pregovaračkog tima koji je poslat s ciljem da novinara ubijedi da se vrati u Saudijsku Arabiju, tvrdi al-Mojab, dok je ukupno “pet osoba direktno umiješano u davanje naloga za ubistvo i izvršavanje tog zločina”. 

Al-Mojeb je dodao da je bivši zamjenik šefa obaveštajne službe Ahmad al-Asiri izdao naređenje da se Kashoggi prinudno vrati u Saudijsku Arabiju i da je formirao tim od 15 osoba za tu misiju. Oni su bili podijeljeni u tri grupe – pregovarački tim, obaveštajni tim i logistički tim, rekao je tužilac, ističući da je šef pregovaračkog tima naredio ubistvo Khashoggija, prenosi Anadolija . 

On je dodao i to da princ Mohammed bin Salman nije bio umiješan u slučaj koji je doveo do bijesa međunarodne javnosti. 

Jedan od optuženih uništio kamere

Rekao je i to da se još uvijek ne zna gdje su ostaci Khashoggijevog tijela, da je slučaj proslijeđen Sudu, te da se istraga nastavlja.

Još je dodao i to da je uloga bivšeg savjetnika Kraljevskog suda Sauda al-Qahtanija bila da se sastane sa ekipom koja je dobila zadatak da Khashoggija ubijedi da se vrati u domovinu, no, da pregovori nisu rezultirali uspjehom. 

Qahtani je pod istragom i zabranjeno mu je napustiti zemlju.

Anadolija je prenijela da je jedna od optuženih osoba za ubistvo Khashoggija uništila sigurnosne kamere u konzulatu.

“Došli smo snimke domaćeg saveznika koji je preuzeo Khashoggijevo tijelo, no snimak nije dovoljno jasan”, poručeno je iz Tužilaštva.

Prošlog mjeseca, tužilac iz Istanbula je izjavio da je Khashoggi ugušen ubrzo nakon što je ušao u zgradu konzulata i da je njegovo rijelo raskomadano. 

Sadijska Arabija je nakon dugog negiranja da je Khashoggi ubijen u zgradi konzulata, 20. oktobra priznala zločin, objavivši da su ga počinili “odmetnuti operativci”.

Nakon toga, Rijad je objavio da je u sklopu istrage uhapšeno 18 osoba, a protiv njih 11 je podignuta optužnica. Također, otpušteno je pet visokorangiranih vladinih zvaničnika.

Cavusoglu traži odgovore na mnogo pitanja

Prošle godine, kada su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli diplomatske i trgovinske veze s Katarom, al-Qahtani je lansirao hashtag #TheBlacklist, tražeći od Saudijaca da objave imena svih koji su izrazili simpatije prema Kataru.

Mevlut Cavusoglu, ministar vanjskih poslova Turske, zatražio je da se svi osumnjičeni predaju kao bi im se sudili prema turskom zakonu.

„U ovom slučaju treba primijeniti turski zakon, uprkos tome što se ubistvo desilo u konzulatu Saudijske Arabije. No, i dalje je previše nejasnoća. Gdje su ostaci tijela? Šta mu se desilo? Da li je zakopan, spaljen ili izrezan na komade? Na ova pitanja trebamo odgovore“, poručio je on.

Bill Law, novinar i analiltičar Blliskog istoga, rekao je za Al Jazeeru da je pritisak na Mohammeda bin Salmana ogroman, te da Turska može nastaviti tražiti međunarodnu istragu o Khashoggijevom ubistvu.

Izvor: Agencije