Slučaj Khashoggi: Saudijci razmatraju plan o ‘odmetnutom ubici’

Sinoć je ured turskog tužitelja za Al Jazeeru potvrdio kako su pronađeni dokazi koji podržavaju sumnje da je Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu (AP)

Saudijski kraljevski dvor uskoro će objaviti narativ kako je zvaničnik iz kraljevske obavještajne službe – koji je slučajno prijatelj princa Mohammeda bin Salmana, odgovoran za ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, objavio je New York Times.

Prema ovom narativu, prijestolonasljednik je odobrio ispitivanje ili provođenje Khashoggija nazad u Saudijsku Arabiju, ali je obavještajni agent bio tragično nesposoban jer je želio iskoristiti situaciju da se dokaže. Potom je pokušao prikriti loše nošenje sa situacijom.

Podsjetimo, Khashoggi je ušao u konzulat Saudijske Arabije 2. oktobra kako bi dobio dokument koji potvrđuje razvod od bivše supruge i od tada nije viđen. Turski izvori su kazali medijima kako vjeruju da je saudijski pisac i kritičar ubijen u konzulatu i kako to opisuju kao „ubistvo sa predumišljajem“. Saudijci negiraju to i tvrde kako je Khashoggi napustio zgradu prije nego što je nestao.

Sinoć je CNN objavio sličnu priču kao New York Times. Oba medija se pozivaju na anonimne izvore za koje kažu da su upoznati sa saudijskim planovima.

Specijalci, a ne isljednici

Američki predsjednik Donald Trump kazao je kako ne može potvrditi ovakve izvještaje.

„Čuo sam za taj izvještaj, ali niko ne zna da li je on zvaničan. Do sada je to samo glasina, glasina o objavi izvještaja“, naveo je on.

Times piše kako tu teoriju odbacuju Khashoggijevi prijatelji, borci za ljudska prava, pa i neki američki političari.

Azzam Tamimi, prijatelj Khashoggija, nazvao je teoriju o „odmetnicima“ „razarajućom“ za kredibilitet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

„Turci su objavili toliko stvari da je nezamislivo da će prihvatiti bilo šta što nije ono što će svijetu tačno objasniti šta se desilo“, dodao je on.

David Hearst, urednik Middle East Eyea, smatra kako priča „ispitivanje pošlo po zlu“ „zaista ne drži vodu“ pošto 15-člani tim za ubistvo, koji je identificiran, čine specijalne snage – ne isljednici.

„Ovo nije tim koji ćete poslati da nekoga ispitaju ili ga čak kidnapiraju. Ono što se dešava je da saudijska priča propada i to rapidno. I sada je ovo pokušaj izgradnje zaštitnog zida oko prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana i kralja“, istakao je on.

Policija napustila konzulat

Sinoć je ured turskog tužitelja za Al Jazeeru potvrdio kako su pronađeni dokazi koji podržavaju sumnje da je Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Izvor iz ovog ureda, koji je za Al Jazeeru govorio pod uvjetom da mu se ne objavi identitet, naveo je kako su „istražitelji pronašli dokaze koji potvrđuju njihove sumnje da je Jamal Khashoggi ubijen u konzulatu“, javio je dopisnik Al Jazeere iz Istanbula Jamal Elshayyal, te dodao kako je ovo „značajan korak naprijed nakon nekoliko dana pat-pozicije“.

Tužitelji su objavili kako će rezultati istrage biti objavljeni za dva-tri dana.

Nešto kasnije je ekipa turske policije, koja istražuje nestanak saudijskog novinara, napustila zgradu saudijskog konzulata u Istanbulu u koji je ušla u ponedjeljak.

Izvor: Al Jazeera i agencije