Slučaj Khashoggi: Policija pretražila vile u Yalovi

Policija je pretražila dvije vile u turskoj sjeverozapadnoj provinciji Yalova u vezi s ubistvom saudijskog novinara Jamala Khashoggija, javili su državni mediji.

Dvije vile navodno imaju velike vrtove i bunare.

U akciji, za koju je naredbu izdao Ured istanbulskog tužitelja, korišteni su policijski psi i dronovi. Kako je saopćeno, u akciji su sudjelovala i vatrogasna vozila.

Ured tužitelja je saopćio da jedna od vila pripada saudijskom biznismenu Mohammedu Ahmedu Alfaouzanu.

Mediji su ranije izvijestili da su policijske snage, koje u su ujutro došle u vilu, pretraživale objekte i njihovo okruženje na jugoistoku Istanbula.

Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Potraga za posmrtnim ostacima

Rijad je objasnio da su zločin izvršili “odmetnici” koji su uhapšeni.

Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

Visoki saudijski zvaničnik rekao je ranije da sumnja u izvještaj američke Centralne obavještajne agencije (CIA) da je saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman naredio ubistvo novinara Khashoggija, dodavši da se ne može računati na to da ova agencija daje kredibilne zaključke.

“CIA nije najviši standard tačnosti u procjeni situacija. Primjeri toga su brojni”, rekao je novinarima u Abu Dhabiju princ Turki al-Faisal, visoki zvaničnik u kraljevskoj porodici.

Princ, bišvi šef saudijskog obavještajnog aparata koji je također bio ambasador u SAD-u i Velikoj Britaniji, rekao je da su zaključci CIA-e da Iran posjeduje hemijsko oružje prije američke invazije 2003. pokazali da se ne može osloniti na ovu agenciju i tačnost njenih informacija.

Izvor: Al Jazeera