‘Slučaj Khashoggi’: Cavusoglu s UN-ovom izvjestiteljicom Callamard

Khashoggi je ubijen 2. oktobra 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu (Al Jazeera)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu u Ankari se sastao sa specijalnom izvjestiteljicom Ujedinjenih naroda Agnes Callamard, koja je u tu zemlju doputovala u okviru istrage o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Specijalna izvjestiteljica i stručnjaci koji čine njenu delegaciju trebali bi se sastati i s ministrom pravde Turske Abdulhamitom Gulom i glavnim tužiocem u Istanbulu Irfanom Fidanom, prenosi Anadolija.

Visoki komesarijat UN-a za ljudska prava prethodno je saopćio kako će Callamard povodom međunarodne istrage o ubistvu Khashoggija u Turskoj boraviti od 28. januara do 2. februara.

Callamard će informacije i preporuke u vezi s istragom predstaviti u obliku izvještaja na sjednici Vijeća za ljudska prava UN-a.

Optužnice protiv 11 osumnjičenih

Jamal Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je on brutalno zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Vlasti u Saudijskoj Arabiji su podigle optužnice protiv 11 osumnjičenih za ubistvo, a tamošnje tužilaštvo traži izricanje smrtnih kazni za petero prvooptuženih.

Iako je otkriveno kada, gdje i kako je ubijen Khashoggi, još uvijek nije poznato gdje se nalaze ostaci njegovog tijela.

Izvor: Agencije