Slučaj Huawei: Njemačka se distancirala od SAD-a

EU treba samostalno odlučiti koje će kompanije smjeti izgraditi infrastrukturu za 5G mrežu, kažu njemački industrijalci (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel i moćno udruženje industrijalaca BDI distancirali su se od američke odluke o stavljanju kineskog telekomunikacijskog diva Huaweija na crnu listu, javlja Reuters.

Kina je prethodno kritizirala američki potez i zaprijetila da će poduzeti korake kako bi zaštitila svoje tvrtke, dok se gospodarski “teškaši” sukobljavaju oko trgovine.

“Europa treba zadržati vlastiti smjer i ne smije biti uvučena u trgovinski spor Kine i SAD-a”, objavio je BDI.

Prema stajalištu udruženja, Europska unija treba samostalno odlučiti koje će kompanije smjeti izgraditi infrastrukturu za 5G mrežu.

Merkel, upitana na novinskoj konferenciji o američkoj odluci, rekla je da se Njemačka treba držati svoje pozicije, prema kojoj tvrtke koje se prijavljuju na natječaj za izgradnju 5G mreže moraju ispuniti kriterije koje postavlja vlada.

Stroga pravila za mrežnu opremu

Njemačka je u ožujku postavila stroga pravila za dobavljače telekomunikacijske mrežne opreme, ali Huawei nije izdvojen, usprkos zabrinutosti oko povezanosti te tvrtke s kineskom vladom.

BDI je potaknuo njemačku vladu i Europsku komisiju da se drže planirane natječajne procedure te da ubrzo dogovore zajedničke sigurnosne standarde.

“Njemačka industrija ubrzo treba sigurnost planiranja i pravnu sigurnost za 5G ekspanziju”, poručio je BDI.

Ujedno, pozvao je na široku europsku koordinaciju po pitanju sigurnosnih specifikacija koje bi bi bile neovisne o proizvođačima opreme.

Izvor: Agencije