Slučaj Ćuruvija: Tužioci žele ispitati 90 svjedoka

Ubistvo Slavka Ćuruvije godinama je bilo nerazjašnjeno, a onda je progovorio Milorad Ulemek Legija (AFP)

Na pripremnom ročištu u Specijalnom sudu u Beogradu u procesu protiv četvorice pripadnika Resora Državne bezbjednosti (DB), optuženih za ubistvo novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije, Tužilaštvo za organizovani kriminal predstavilo je svoje dokazne prijedloge među kojima je saslušanje 90 svjedoka.

Među predloženim svjedocima je i nekadašnji pripadnik DB-a, komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, kao i drugi tadašnji funkcioneri i zaposleni u DB-u.

Odbrana optuženih za ubistvo svoje dokaze predložit će Sudu sutra, rekla je za Tanjug braniteljica optuženih, Zora Dobričanin Nikodinović.

Pripremno ročište je održano bez prisustva novinara, jer je prema zakonu zatvoreno za javnost.

Optuženi bivši obavještajci

Na optuženičkoj klupi su nekadašnji načelnik Resora DB Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi Resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Milan Kurak.

Marković je na suđenje dovezen iz zatvora u Požarevcu gdje izdržava kaznu zatvora od 40 godina, a Radonjić i Romić iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu, dok je Kurak  u bijegu i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Prema riječima Dobričanin Nikodinović, koja brani Radonjića i Romića, njeni klijenti su ostali pri svojim dosadašnjim odbranama, i ne namjeravaju da ih mijenjaju.

Na pripremnom ročištu se utvrđuju sporne i nesporne činjenice, kao i koji će dokazi tužilaštva i odbrane biti izvođeni tokom suđenja.

Nakon ročišta, Sud će zakazati početak suđenja kojem će javnost moći da prisustvuje, a optuženi će moći da iznesu svoje odbrane.

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal, osumnjičeni se terete da su “iz niskih pobuda” ubili novinara i vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavka Ćuruviju 11. aprila 1999. godine, odnosno da su izvršili teško ubistvo za koje je zaprijećena kazna od 30 do 40 godina zatvora.

Marković se tereti da je to djelo izvršio podstrekavanjem, a ostali su optuženi kao saizvršioci.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Ulemek ključni svjedok

Ubistvo je izvršeno u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gdje su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Sa Ćuruvijom je u vrijeme ubistva bila njegova nevjenčana supruga, historičarka Branka Prpa, koju su napadači onesvijestitli udarcem u glavu.

Ključni svjedok u ovoj istrazi, nakon čijeg iskaza su uhapšeni optuženi 13. januara 2014. godine je Milorad Ulemek Legija, koji se nalazi na izdržavanju kazne od 40 godina zatvora.

Ulemek je na svoju inicijativu, bezuslovno, 8. januara 2014. godine dao iskaz tužilaštvu u kojem je detaljno ispričao svoja saznanja o toj likvidaciji.

U vrijeme ubistva Ćuruvije na vlasti u Srbiji je bila koalicija SPS, JUL i SRS.

Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. augusta 2000. godine i četvorice članova SPO-a u neuspjelom atentatu na lidera SPO-a Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999.

Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu i za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine.

Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i u toku je ponovljeno suđenje.

Izvor: Agencije