Slučaj Agrokor: Pritvor zatražen samo za Ivicu Todorića

Nakon što je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zoran Luburić odredio istražni zatvor Ivici Todoriću, a ostale osumnjičene u slučaju Agrokor pustio da se brane sa slobode, Todorić, koji nije u Hrvatskoj, oglasio se posredstvom bloga.

Ne govoreći o mjeri izrečenoj prema njemu, pozdravio je odbacivanje zahtjeva za preostale osumnjičene, napisavši kako je tim činom “političkoj samovolji pravna država stala na kraj”.

“Ispričavam se svim časnim ljudima koji su, zbog političkog progona mene, morali proživjeti ovu sramotnu torturu. I zbog svih njih neću se prestati boriti za istinu koja će razobličiti ovu montiranu političku kampanju i sve njezine aktere”, napisao je Todorić.

Slobode je u ponedjeljak lišeno 12 osoba dok su Todorić i njegovi sinovi ostali nedostupni. Osumnjičenima se na teret stavljaju optužbe za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Todorić je ustvrdio i kako su uhićenja “dogovorena na subotnjem sastanku u kabinetu premijera Andreja Plenkovića, a kojem su prisustvovali i ministri [Davor] Božinović i [Martina] Dalić te predsjednik Sabora [Gordan] Jandroković”.

Smatra kako su ta uhićenja “sada i pravno postala izrugivanje pravnoj državi i iskazivanje političke samovolje i nastavak političkog nasilja kako bi se prikrio vlastiti kriminal koji je donio neustavni Lex Agrokor”.

“Ovo je neviđeni politički proces. Politika premijera Plenkovića donijela je Lex, kojim je oduzeto privatno vlasništvo. Ta je ista politika ovlastila ministricu Dalić da kreatora Lexa Antu Ramljaka imenuje izvanrednim povjerenikom i izvrši otvorenu pljačku kroz Knighthead fond i njihove pomagače. Ta je ista politika donijela i odluku o posebnom transferu pet milijuna kuna (666.000 eura) Državnom odvjetništvu samo za istragu Agrokora, pa i time potvrdila da pokreće politički proces, a tim činom ponizila i samo Državno odvjetništvo. Plenkovićeva politika kroz djelovanje ministrice Dalić i njihovih pomagača u Agrokoru Hrvatskoj čine zastrašujuću financijsku, političku i društvenu štetu i za to će morati odgovarati”, poručio je Todorić.

Nobilo: ‘Brodolom tužitelja’

Jedan od odvjetnika u ovom slučaju Anto Nobilo prethodno je, potvrdivši novinarima informaciju da je određen pritvor samo Todoriću, ocijenio kako “ne pamti takav brodolom Državnog odvjetništva”.

Al Jazeerin reporter Marin Veršić javio je da će 12 osumnjičenih biti prepraćeno u zatvor u zagrebačkom naselju Remetinec, te će se potom odjaviti i braniti sa slobode.

Hrvatski su mediji u međuvremenu javili da se policiji, navodno, javio Ivica Todorić, te potvrdio dolazak u Zagreb već sutra.

No, ako se Todorić ne pojavi u Hrvatskoj, za njim će biti raspisana međunarodna tjeralica, javlja tportal.

Prethodno je 12 uhićenih dovedeno u Županijski sud u Zagrebu pred suca istrage, dok su nedostupni Ivica, Ante i Ivan Todorić.

Ukupno 15 osumnjičenih

Uz Todorića i sinove, u slučaju Agrokor osumnjičeni su i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivan Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Svi su bili članovi Uprave ili Nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly, koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Odvjetnici su iznijeli nekoliko argumenata kojima se protive istražnom zatvoru zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Naveli su kako su njihovi klijenti prethodno, u posljednjih šest mjeseci, da su htjeli, mogli poduzeti nešto u tom smjeru.

Za svoje klijente odvjetnici su predlagali određivanje zamjenskih blažih mjera, poput zabrane napuštanja doma.

Na ispitivanju u tužiteljstvu osumnjičeni, prema tvrdnjama odvjetnika, nisu iznosili detaljnu obranu prvenstveno zbog izuzetno opsežnog spisa koji trebaju proučiti zajedno sa svojim odvjetnicima.

Više o nastanku Todorićeva poslovnog carstva pogledajte u filmu Gazda.

Izvor: Al Jazeera i agencije